Entinen superlupaus kaupattiin jälleen NHL:ssä – ex-pelikaverit ihmeissään: ”Yksi suurimmista lahjakkuuksista!””

© Kuva: Getty Images

Toronto Maple Leafs nappasi maanantaina riveihinsä NHL:ssä parin viime kauden aikana hylkiöpelaajan asemaan ajautuneen Alex Galchenyukin, joka oli vain paria päivää aikaisemmin kaupattu Ottawa Senatorsista Carolina Hurricanesiin.

27-vuotiaan kesän 2012 kolmosvarauksen ajautuminen hylkiöpelaajaksi NHL:ssä on suorastaan uskomatonta. Reilun kahden viimeisen kauden aikana nyt jo kuutta eri NHL-seuraa edustanut taituri oli vielä muutama vuosi sitten pelaaja, jonka odotettiin nousevan NHL:n ehdottomien supertähtien joukkoon.

Miehen taantuminen ihmetyttää myös useita tämän entisiä pelikavereita.

– Hän oli rehellisesti sanottuna yksi suurimmista lahjakkuuksista. Hänen kyvyillään pitäisi iskeä jokaisella NHL-kaudella 30 maalia, ei joutua tällaiseen tilanteeseen, ihmettelee Galchenyukin kanssa Montreal Canadiensissa kaudella 2013-14 pelannut ex-NHL-supertähti Daniel Briere TVA Sportsin haastattelussa.

– Lahjakkuus tuli suorastaan hänen korvistaan ulos, upean NHL-uran itse pelannut Briere muistelee.

616 NHL-ottelua urallaan pelannut Trevor Letowski muistuttaa, että Galchenyukilla oli jo nuorena ammattimainen asenne peliä kohtaan.

– Alex oli OHL:n ykkösvaraus vuonna 2010. Odotukset olivat pilvissä, eikä hän pettänyt niitä. Sinun on oltava todella ainutlaatuinen pelaaja, jos isket OHL:ssä 16-vuotiaana 68 ottelussa 83 pistettä.

– Hän oli todella motivoitunut ja ajatteli jääkiekkoa 24 tuntia vuorokaudessa. Hän vietti kaiken aikansa kuntosalilla. Hänen tavoitteensa oli ensimmäisestä päivästä alkaen tulla dominoivaksi pelaajaksi NHL:ssä, Letowski muistelee kaksikon junioriliigavuosia.

Suurin heikkous supertähteyden esteenä

Galchenyukia aiemmin valmentaneella Jean-Jacques Daigneaultilla on selvä näkemys siitä, miksi pistelingosta on tullut hylkiö NHL:ssä.

– Alex on monien ikäistensä pelaajien tavoin keskittynyt kiekon hallussapitoon, ei niinkään pelaamiseen ilman sitä. Tämä on yksi hänen suurimmista puutteistaan. Sinun on tiedettävä, miten sijoittua ilman kiekkoa, koska sinulla ei ole sitä hallussasi koko aikaa. Sinun on tehtävä töitä tehdäksesi itsesi pelattavaksi.

Parhaalla NHL-kaudellaan 2015-16 yhteensä 56 (30+26) tehopistettä iskenyt Galchenyuk on pelannut tähänastisella NHL-urallaan 557 runkosarjapeliä tehoin 136+185=321.

Löytyykö miehen henkinen koti Torontosta muiden taiturien rinnalta, jää nähtäväksi.