KooKoo – kausiennakko 2020-21: Pudotuspelit saapuvat viimein Kouvolaan – joukkueessa ainoastaan yksi kysymysmerkki

© Kuva: Juha Tamminen

SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa käsittelyssä on arvioidemme mukaan runkosarjassa 6. sijalle sijoittuva KooKoo.

Mihin vie KooKoon tie?

Viime kausi päättyi surkeasti KooKoon kannalta. Huikeassa vireessä oleva joukkue ei koskaan päässyt pelaamaan pudotuspelejä. Menestysunelma kuoli koronaviruksen myötä, ja nyt KooKoo yrittää toistaa viime kauden ihmettä.

Joukkue on onnistunut pitämään ison osan viime kauden onnistujista, mutta puolustus on selvästi heikentynyt. Libor Sulak ja Matt Caito lähtivät vehreämmille laitumille. Joni Tuulola ja Alexander Ytterell ovat erinomaisia paikkaajia, mutta kiekollisessa osaamisessa muutos jää pakkaselle.

Viime kauden tähdistään KooKoo onnistui pitämään Trevor Mingoian, Kyle Platzerin, Vilmos Gallon ja Alexander Bonsaksenin. Nelikko olisi vahvistus lähestulkoon mihin tahnsa Liiga-seuraan. Hyökkäykseen on hankittu heidän lisäkseen uutta osaamista, joten palikat menestykseen ovat kunnossa.

Viisi väitettä

1. väite – 23-vuotiaalla Victor Brattströmillä on niskassaan kovat paineet. Ruotsalaisvahti on pelannut urallaan vain yhden kauden ykkösvahtina, ja nyt hän saapuu Henrik Haukelandin valtaviin saappaisiin. Hänet on hankittu selväksi ykkösvahdiksi, ja KooKoo on perinteisesti nojannut paljon maalivahtipeliinsä.

2. väite – Martin Bergerin on kypsyttävä pelaajana. Hän oli viime kaudella Liigan kohupelaaja numero yksi, mutta likaisten taklausten lisäksi hän osaa myös pelata jääkiekkoa. 23-vuotiaan puolustajan on opittava tavoille, sillä hän ei voi ikuisesti olla rasite omalle joukkueelleen.

3. väite – Joonas Oden pääsee vihdoin vauhtiin Liigassa. Jo viime kaudella 20-nuorukainen esiintyi KooKoon riveissä erinomaisesti, mutta kiekko ei tuntunut missään vaiheessa pomppivan suotuisasti.

4. väite – Erinomaisten suoritusten vuoksi Kouvolassa käynnistyi viime kaudella hurja kiekkobuumi. Innostus ei ole kesän aikana haihtunut mihinkään, vaikka pudotuspelit jäivät pelaamatta. Nyt odotukset ovat entistä korkeammalla, ja betonikaupunki on kiekonnälkäinen.

5. väite – Päävalmentaja Jussi Ahokas onnistui viime kaudella piiskaamaan joukkueensa kohti menestystä. Tämä kausi näyttää, oliko kyseessä monen iloisen sattuman summa vai pystyykö hän joukkueineen jälleen nappaamaan pudotuspelipaikan.

Martin Berger otti viime kaudella 183 jäähyminuuttia. Kuva: Juha Tamminen

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Joni Tuulola – 24-vuotias puolustaja palaa Liigaan kahden Pohjois-Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen. Tuulola ei onnistunut lyömään läpi AHL:ssä, ja nyt uralle haetaan uutta vauhtia. Onnistuessaan hän voi olla koko Liigan johtavia puolustajia. Kiekollista taitoa löytyy, mistä kertoo 30 tehopisteen kausi ennen Pohjois-Amerikkaan lähtöä.

Aleksi Ainali – Ainali on ollut jo vuosia Liigan vaiettu salaisuus ja hiomaton timantti. Hän teki vaikeissa olosuhteissa Sportissa tulosta vuodesta toiseen. Vaarallinen hyökkääjä saa Kouvolassa rinnalleen tasokkaammat ketjukaverit. 31 tehopisteen ennätys voi hyvin mennä rikki tulevalla kaudella.

Ahti Oksanen – Oksanen siirtyi Jokereihin kahden vahvan SaiPa-kauden jälkeen. KHL-taso oli kuitenkin vielä toistaiseksi liian kova, mutta Liigaan hän on erinomainen vahvistus. Raamikas hyökkääjä on urallaan nakuttanut tulosta piste-per-peli -tahdilla ECHL:ssä. Parhaalla Liiga-kaudellaan Oksanen iski 48 ottelussa tehot 15+16=31.

Kasper Björkqvist – Loukkaantumiset ovat olleet iso rasite Kasper Björkqvistin uralla. Viime kaudella erinomainen kahdensuunnan hyökkääjä pelasi AHL:ssä vain kuusi ottelua, joissa hän iski yhden maalin. Kyseessä ei ole pelkkä raataja, sillä hän on tehnyt aikanaan kovia tehoja yliopistosarja NCAA:ssa sekä A-nuorten SM-liigassa.

Näin runkosarjassa käy

Pienestä budjetistaan huolimatta KooKoo on ollut kovassa iskussa pelaajamarkkinoilla. Seura on hankkinut useita vahvistuksia, jotka ovat paperilla lähestulkoon varmoja onnistujia.

Maalivahti Brattström on joukkueen isoin kysymysmerkki. Jos nuori ruotsalainen onnistuu, KooKoo nappaa suoran pudotuspelipaikan.

Runkosarjan 6. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Jussi Ahokas
Valmentajat: Jukka Aho, Mikko Heiskanen
Maalivahtivalmentaja: Kari Lehtonen

Kokoonpano

#MaaPelaajaPPPelipaikkaIkä
1Victor Brattström*MVMaalivahti22.03.1997
35Oskari SalminenMVMaalivahti22.09.1999
2Antti PalojärviPPuolustus18.01.1999
4Arttu PelliPPuolustus22.08.1996
6Peetro SeppäläPPuolustus17.08.2000
7Juho RautanenPPuolustus25.05.1997
40Martin BergerPPuolustus10.12.1996
41Oskari Manninen (A)PPuolustus22.04.1991
47Alexander Bonsaksen (C)PPuolustus24.01.1987
9Trevor MingoiaOHOikea laitahyökkääjä18.01.1992
14Toni Suuronen (A)VH/OHVasen/Oikea laitahyökkääjä30.06.1995
15Samuli RatinenVHVasen laitahyökkääjä13.04.1998
17Ahti OksanenVHVasen laitahyökkääjä10.03.1993
18Joonas OdenOH/VHOikea/Vasen laitahyökkääjä17.02.2000
19Erik KarlssonKH/VHKeskushyökkääjä/Vasen laitahyökkääjä28.07.1994
20Kasper Björkqvist*OH/VHOikea/Vasen laitahyökkääjä10.07.1997
23Teemu EngbergVH/OHVasen/Oikea laitahyökkääjä09.06.1999
26Jere FribergKHKeskushyökkääjä10.07.1995
27Kasperi OjantakanenKHKeskushyökkääjä12.01.1995
44Aleksi AinaliKHKeskushyökkääjä12.04.1995
55Vilmos GallóVH/OHVasen/Oikea laitahyökkääjä31.07.1996
62Kimi KoivistoVH/OHVasen/Oikea laitahyökkääjä31.12.1992
88Kyle PlatzerOH/KHOikea laitahyökkääjä/Keskushyökkääjä04.03.1995

*Pelaaja on lainalla Pohjois-Amerikasta.