SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa käsittelemme KalPaa, joka jää runkosarjan sijoitus on arviomme mukaan 10.

Mihin vie KalPan tie?

KalPassa ovi on käynyt poikkeuksellisen vähän kausien välillä. Isoja nimiä ei ole juuri lähtenyt, mutta uusia vahvistuksiakaan ei ole tullut. Päävalmentaja Tommi Miettinen ottaa pienen vaihtuvuuden varmasti mielellään vastaan.

Kuopiolaisten mielenkiintoisimmat vahvistukset ovatkin lainapelaajia Pohjois-Amerikasta. Alexandre Texier, Eetu Luostarinen ja Otto Leskinen ovat kovia tekijöitä Liigaan, mutta heitä odotetaan Atlantin toiselle puolelle jo marraskuussa. KalPa ehtii siis iloita näistä nuorista huippulahjakkuuksista vain alle kaksi kuukautta.

Vanhoilta tutuilta pelaajilta on kuitenkin oikeus vaatia lisää. Balazs Sebok nousi viime kaudella uudelle tasolle ja on ehdottomasti ykkösketjun tasoa Liigassa. Miikka Pitkänen sen sijaan oli raju pettymys. Kiekolliselta taiturilta on lupa odottaa isoa tasonnostoa, mikä varmasti näkyy myös KalPan menestyksessä. Alexander Ruuttulla on niin ikään näytettävää. Onko Liiga-taso liian kova 27-vuotiaalle entiselle huippulupaukselle?

Maalivahtipeli on ollut kuopiolaisten isoimpia ongelmia jo useamman kauden ajan. Eero Kilpeläinen ei vakuuttanut edellisellä sesongilla, ja nyt hän on jo 35 vuoden iässä. Onko hänestä vielä ykkösvahdiksi? Kakkoskassari Samu Perhonen ei herätä luottamusta hänkään.

Viisi väitettä

1. väite – Leevi Aaltonen lyö vihdoin läpi Liigassa. Vaikka laitahyökkääjä on vasta 19-vuotias, hän on ehtinyt pelata jo 52 Liiga-ottelua kahden eri kauden aikana. Niissä junnulupaus ei ole vielä päässyt mässäilemään tehoilla, mutta oppirahat miesten sarjoista on nyt maksettu. Tällä kaudella on lupa odottaa myös tulosta.

2. väite – KalPa saa vahvan startin kauteen. Joukkueen kuviot on hallussa pienen vaihtuvuuden vuoksi ja Pohjois-Amerikan lainat tuovat tulivoimaa ykkösylivoimaan. Kun tähdet lähtevät, hyökkäyspelistä katoaa ruuti ja maalivahtiongelmat nousevat esiin.

3. väite – Kilpeläisen ja Perhosen muodostama maalivahtikaksikko ei tule riittämään KalPalle. Kilpeläinen on jo kypsässä iässä, eikä pysty kantamaan isoa taakkaa selvänä ykkösvahtina. Perhonen puolestaan ei ole tarpeeksi luotettava pelaamaan kuin satunnaisia otteluita. Seuraan hankitaan uusi maalivahti ennen joulukuun loppua.

4. väite – Nuoret lupaukset nousevat KalPan pakiston tähdiksi. Kim Nousiainen pelasi vakuuttavan tulokaskauden ja nakutti tehot 6+13=19. Kauden päätteeksi 19-vuotias nuorukainen voi hyvin olla KalPan paras kiekollinen pakki. Jesper Mattila puolestaan tuo nuoresta iästään huolimatta vääntövoimaa oman maalin eteen.

5. väite – Kauden päätteeksi monet isommat Liiga-seurat nappaavat KalPan suurimmat onnistujat. Miikka Pitkänen, Balazs Sebok ja Kim Nousiainen lähtevät kaikki isompiin ympyröihin.

Eero Kilpeläiseltä odotetaan parannusta viime kaudesta. Kuva: Juha Tamminen

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Aapeli Räsänen – Edmonton Oilersin kutoskierroksen varaus lähti aikoinaan tavoittelemaan NHL-unelmaa Yhdysvaltojen junnusarjojen ja yliopistosarjojen kautta. Räsänen teki kelvollista jälkeä viimeisellä kaudellaan Bostonin yliopistojoukkueessa. Pelintekijän passeja ihastellaan varmasti useissa videokoosteissa kauden mittaan.

Jesper Mattila – Mattila on pelannut niin ikään viime vuodet Bostonin yliopistojoukkueessa. Hän ei ole tehopisteillä mässäillyt, vaan on keskittynyt oman maalinsa suojeliin. Viime runkosarjassa tehotilasto oli komeasti 30 pykälää plussalla.

Näin runkosarjassa käy

KalPa tulee olemaan Liiga-syksyn suurimpia yllättäjiä. Pohjois-Amerikan lainapelaajat ja pieni vaihtuvuus joukkueen runkopelaajien suhteen johtavat siihen, että kuopiolaiset ovat kovassa iskussa sarjan käynnistyessä.

Kausi on kuitenkin pitkä. Maalivahti- ja puolustusosastot ovat seuran isoimmat kysymysmerkit, kun taas nuorissa lupauksissa lepää isoin menestyspotentiaali. Uskomme, että KalPa venyy lopulta säälipudotuspeleihin, mutta ei sitä pidemmälle.

Runkosarjan 10. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Tommi Miettinen
Valmentaja: Marko Tuomainen
Maalivahtivalmentaja: Sami Kaartinen

Kokoonpano

[table id=30 /]

*Pelaaja on lainalla Pohjois-Amerikasta