SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa käsittelyssä on arvioidemme mukaan runkosarjassa 7. sijalle sijoittuva JYP.

Mihin vie JYPin tie?

JYP oli viime kaudella Liigan pappakerho. Tälle kaudella tilanne ei osittain muutu, sillä Jarkko Immonen, Jani Tuppurainen, Ossi Louhivaara ja Mikko Kalteva ovat taas yhden vuoden vanhimpia. Joukkue on kuitenkin vahvistunut useilla nuorilla nimillä.

Severi Lahtinen ja Antti Kalapudas eivät ole vielä onnistuneet tekemään lopullista läpimurtoa Liigassa, mutta ovat aivan sen kynnyksellä. Brad Lambert ja Patrik Puistola sen sijaan tähtäävät NHL:ään, ja heiltä voi jo odottaa pikkuhiljaa tehoja myös miesten tasolla.

Omassa päässä JYPin asiat ovat heikommin. Veini Vehviläinen on väliaikaisesti joukkueen ykkösvahti, mutta sen jälkeen Markus Ruusun pitäisi pystyä ottamaan tontti itselleen. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Puolustuskaluston tasokin on kaukana Liigan kärjestä, joten mahdollinen maalivahtiongelma vain korostuu.

Viisi väitettä

1. väite – Anttoni Honka näyttää tällä kaudella, onko hänellä NHL-potentiaalia. Samettisesti luistelevalla nuorukaisella on työkalut nousta Liigan puolustajien pistepörssin kärkisijoille, mutta jokin pelissä on tähän mennessä tökkinyt. Tämä kausi kertoo, puhutaanko Hongasta jatkossa tulevana NHL-pelaajana vai entisenä NHL-lupauksena.

2. väite – JYPillä on kasassa yksi Liigan parhaista hyökkäyskalustoista. Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen ovat vanhemmalla iälläkin olleet luotettavia pistemiehiä. Jerry Turkulainen oli jo viime kaudella tähtitason pelaajia. Lisäksi hurrikaanipaidoissa nähdään monta potentiaalista nuorta nimeä, joista jokainen on ottamassa seuraavaa askelta urallaan. Vastuu ja odotukset jakautuvat todella laajalle.

3. väite – JYPin puolustus tarvitsee vielä yhtä tähtitason vahvistusta. Joukkueessa ei tällä hetkellä ole liiaksi kiekollista pakkiosaamista. Hongan onnistuminen on vielä tässä vaiheessa epävarmaa, ja Mikko Kaltevalla ikä painaa. Yksi kiekollinen vahvistus siniviivalle nostaisi joukkueen uudelle tasolle.

4. väite – Maalivahtiosasto on ollut JYPillä iso kysymysmerkki. Veini Vehviläinen pelaa seurassa lainalla, kunnes NHL-leiritykset alkavat marraskuussa. 23-vuotiaan Markus Ruusun on noustava ykkösvahdiksi Vehviläisen lähtiessä. Tähän mennessä Ruusun Liiga-uraa voi luonnehtia ainoastaan lupauksia herättävänä.

5. väite – Kauden päätteeksi Jyväskylässä riittää seremonioita, tuli mestaruutta tai ei. Jarkko Immosen, Jani Tuppuraisen ja Ossi Louhivaaran sopimukset päättyvät tähän kauteen. Kaikella todennäköisyydellä vähintäänkin yksi JYP-legendoista ripustaa hokkarit naulaan.

Anttoni Hongalle on tarjolla isoa roolia JYPin puolustuksesta. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Brad Lambert – Suomalaisen jääkiekon ykköslupaus siirtyi Jyväskylään kohun saattelemana. 16-vuotias sentteri lähti HIFK:sta sen kummemmin valintaansa selittelemättä, mutta nyt tehtävänä on näyttää, että hän todella on kaiken pöhinän arvoinen. Lambert on potentiaalinen ykkösvaraus NHL:ään, ja häntä seurataan silmä kovana Pohjois-Amerikassa asti.

Patrik Puistola – Nuoresta iästään huolimatta Puistola on jo valmis miesten peleihin. Viime kausi oli repaleinen U20-kisojen ja joukkuevaihdosten vuoksi. JYPissä huippulupaukselle on tarjolla erinomaisia ketjukavereita. Jos tehoja ei miesten peleissä vielä synny, on Puistola myös erinomainen vahvistus alempiin ketjuihin.

Severi Lahtinen – Onko tämä se kausi, kun Severi Lahtinen lyö läpi Liigassa? Lahdessa pelatessaan nuorukainen väläytteli nopeuttaan ja poikkeuksellista mailataituruuttaan, mutta pelistä jäi puuttumaan suoraviivaisuutta. JYPissä hänellä on mahdollisuudet nousta tähtikaliiberin hyökkääjäksi.

Näin runkosarjassa käy

JYPin joukkueessa uusi kohtaa vanhan. Seuralegendat ovat olleet iästään huolimatta kovassa vireessä viime vuosina, eikä sillä saralla ole odotettavissa muutoksia.

Lopullisen sijoituksen ratkaisee kuitenkin JYPin nuoret hankinnat. Moni pelaaja on lähellä läpimurtoa joko Liiga- tai EHT-tasolle. Jos kaikki hyökkääjät onnistuvat ottamaan harppauksen eteenpäin, riittää kovan luokan tekijöitä moneen ketjuun saakka.

Puolustus- ja maalivahtiosasto ovat jyväskyläläisten heikkoudet. Kumpikin on ratkaistavissa lisähankinnoilla, mutta tässä vaiheessa ohut rosteri varjostaa lopullisessa sijoitusarviossa.

Runkosarjan 7. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Pekka Tirkkonen
Valmentajat: Ari Santanen, Jukka Varmanen
Maalivahtivalmentaja: Jarkko Hyytiä

Kokoonpano

[table id=29 /]