SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa käsittelemme Ässiä, joka jää runkosarjan sijoitus on arviomme mukaan 12.

Mihin vie Ässien tie?

Ässät on viime vuosina kuulunut Liigan alempaan keskikastiin. Uskomme saman laulun jatkuvan myös kaudella 2020-21. Iso syy tähän on tasapaksu ja varsin ohut joukkue. Johtavia pelaajia on vain muutama.

Puolustuksessa Ässien selkeä ykköstähti on 22-vuotias Jakob Stenqvist. Hän tykitti viime kaudella tehot 8+24=32. Ei ole mitään syytä, miksei nuori ruotsalainen olisi ottanut lisää kehitysaskeleita tutussa ympäristössä. Hänellä on kaikki mahdollisuudet olla Liigan TOP 3 -puolustajia tällä kaudella.

Pelaajahankintojen suhteen verkot ovat olleet vesillä länsinaapurin suunnilla. Nicolai Meyer ja Sebastian Wännström siirtyvät Poriin SHL:stä. Heitä yhdistää se, että kumpikaan ei ole onnistunut tekemään tulosta Ruotsin pääsarjassa, ja ovat lähteneet nyt kokeilemaan heikkotasoisempaan sarjaan.

Andreas Borgman ja Nick Merkley ovat mielenkiintoisia rekrytointeja Pohjois-Amerikasta. Borgman on fyysinen omanpään isäntä, kun taas Merkley on ison potentiaalin NHL-lupaus. Löytyykö hänen rinnalleen kuitenkaan tarpeeksi kiekollisia pelaajia?

Ässien kokoonpanosta löytyy useita nuoria duunaripelaajia. Nyt heidän täytyy näyttää olevansa Liiga-sopimuksen arvoisia ja ottaa urallaan kehitysloikka, jotta porilaisilla on toivoa pudotuspelipaikasta.

Viisi väitettä

1. väite – Maalivahtipeli on Ässien isoin heikkous. 28-vuotiaan Sami Aittokallion uran suunta on ollut viime vuosina rankasti alaspäin, eikä hän ole tällä hetkellä Liigan ykkösvahdin tasoa. Hänen aisaparikseen on hankittu Linus Söderström, joka on täysin kirjoittamaton kortti. Edellisten kolmen vuoden aikana nuori ruotsalainen on pelannut vain 18 ottelua ja nekin välttävillä tilastoilla.

2. väite – Otto Kivenmäki tulee olemaan porilaisten kiekollinen johtaja. 20-vuotias hyökkääjä on jo aiempana kahtena vuonna iskenyt lupaavia tehoja, mutta nyt on lopullisen läpimurron paikka. Kivenmäelle on tarjolla isoa roolia etenkin ylivoimalla, kun Ässien hyökkääjistö on pullollaan duunaripelaajia.

3. väite – Mika Niemestä ei ole kiekolliseksi sentteriksi Liigaan. Hän on iskenyt urallaan vain kaksi kertaa yli 35 tehopistettä kaudessa. Viime kerrasta on aikaa jo neljä vuotta. Neljä viimeiset kautta hän on tahkonnut Jokereissa puolustavammassa roolissa, ja suoritukset ovat laskeneet vuosi vuodelta.

4. väite – Kausi on Ari-Pekka Selinille iso näytönpaikka. Saako hän tulosta aikaan keskivertoa huonommalla joukkueella? Jos hän haluaa edetä urallaan Poria isompiin ympyröihin, nyt on tulosta tultava.

5. väite – Ässien hyökkäys on täynnä täytemiehiä. Kuinka monta nelosketjua porilaiset on ajatellut laittaa jäälle?

Mika Niemi palaa Poriin pitkän tauon jälkeen. Kuva: Juha Tamminen

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Nicolai Meyer – 27-vuotias tanskalainen saapuu Liigaan vaisun SHL-kauden jälkeen. Hyökkääjä on mättänyt hurjia tehoja Allsvenskanissa sekä Tanskan pääsarjassa, mutta riittääkö taso Liigaan? Lisää täytemiehiä Ässät ei kaipaa, vaan Meyerilta vaaditaan tehoja.

Linus Söderström – Söderström ei ole koko ammattilaisuransa aikana pelannut runkosarjassa 25 ottelua. Jatkuvat loukkaantumiset ovat vaivanneet lupaavaa uraa. Ässissä 24-vuotiaalla mokella on mahdollisuus kääntää uransa suunta.

Mika Niemi – Niemi oli aikanaan Ässien ikuinen lupaus, joka ei saanut kovaa potentiaaliaan lunastettua. Lopulta hän löi Liigassa läpi ja siirtyi Kärppien kautta KHL:ään. Nyt Niemi palaa taas Ässiin vaikean KHL-kauden jälkeen. 32-vuotias sentteri uhkuu näytönhalua.

Näin runkosarjassa käy

Ässien kärkipelaajien lukumäärä on liian alhainen. Pidemmän päälle pelkkä taistelu ja likaiset maalit eivät kanna.

Maalivahtitilanne on porilaisten isoin kysymysmerkki. Onko haavoittuvaisesta maalivahtikaksikosta suojelemaan joukkuetta, jonka identiteettiin kuuluu vahva puolustuspeli? Maalivahti on aina joukkueensa tärkein alivoimapelaaja.

Runkosarjan 12. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Ari-Pekka Selin
Valmentaja: Pasi Arvonen
Valmentaja: Saku Martikainen
Maalivahtivalmentaja: Jaakko Rosendahl

Kokoonpano

[table id=39 /]

*Pelaaja on lainalla Pohjois-Amerikasta