Tämä oli yksi viime kauden erikoisimmista suomalaiskohtaloista – suurlupaukselle upean stepin jälkeen käsittämätön kohtalo: ”Harmittaa”

© Kuva: Getty Images

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Ville Heinolan paluupelin jälkeen 13.11. 2019.

JYVÄSKYLÄ. Ville Heinolan nimi on ollut yksi viime aikojen kuumimmista koko suomalaisessa jääkiekkoilussa. Winnipeg Jetsin pakki palasi rapakon takaa Suomeen luutien kauden ensimmäisen liigapelinsä keskiviikkona.

Lukko otti JYPiltä käkättimeen Jyväskylässä rumasti 2-5. Se saattoi olla osasyy Heinolan vaisuuteen. Toki pelaaja myönsi sen, että NHL:stä palaaminen kismittää.

– No, kyllä se tietty harmittaa, etten saanut siellä jatkaa. Kun palaveerasimme seurajohdon kanssa, niin yritimme katsoa isompaa kuvaa, että mikä palvelee. Ehkä parin vuoden päästä… Ettemme hätäile turhaan, Lukon ykkösparissa yhdessä Robin Pressin kanssa puolustanut Honkajoen lahja valaisee SuomiKiekolle.

Heinola kiskoi Winnipeg Jetsissä tehot 1+4=5 ja AHL:n puolella Manitoba Moosessa pisteet 0+1=1. Otteet olivat kummassakin vahvoja, sillä esimerkiksi ensiksi mainitussa tehotilasto jäi jopa kolme pinnaa plussalle. Mikä ihme oli syy Suomeen paluulle?

– Halutaan, että pelaan paljon, eikä ajeta vääränlaiseen rooliin siellä, vaan halutaan ajaa siihen rooliin, mikä nyt esimerkiksi täällä on. Se on varmasti isoin syy.

– Halutaan, että pelaan paljon, eikä ajeta vääränlaiseen rooliin siellä.

Jotkut Suomessa saattoivat kummastella Jets-luotsi Paul Mauricen toimintoja. Heinolalla ei hänestä ole pahaa sanottavaa.

– Kyllä se mukava on. Ei ole mitään pahaa sanottavaa.

Nyt kansan ja ehkä Heinolan itsekin tulee ottaa huomioon se, että esimerkiksi puoli vuotta sitten pelaajalla ei sinänsä ollut mitään tekemistä NHL:n kanssa. Varaus taalajäille tuli juhannuksena ykköskierroksella numerolla 20. Loppu on jo tässä vaiheessa historiankirjoihin jäävää mustaa valkoisella.

– Oli se paikka tietty vähän yllätys. Ei sitä osannut ajatella, kun sinne lähti. Kun leiri ja harjoituspelit menivät hyvin, niin osasin ehkä alkaa odottamaan, että voisin päästä.

– Oli se paikka tietty vähän yllätys.

NHL:n ja AHL:n reissu oli pelaajalle luonnollisesti ensimmäinen ulkomaisissa seurajoukkueissa. Honkajoen pakilla on ikää vasta 18 vuotta. Mainitaan nyt vielä sekin, että viime vuonna peluri aloitti kauttaan Lukon A-junioreissa.

Kaikkeen tähän nähden Heinola sulautui NHL-kaukaloon upeasti. Liigassa pelaaminen on erilaista.

– Isoin ero tulee kaukalon koossa. Kun pieneen kaukaloon vielä laittaa parhaat pelaajat, niin vauhti nousee aika lailla.

– Suomessa on enemmän aikaa tehdä päätöksiä, mutta kyllähän peli on aina sama.

Ville Heinola palasi Liigaan Jyväskylässä. KUVA: Miska Miettinen.

Sujuva alku rapakon takana…

Jos sulautui Heinola kaikkiaan 11 pohjoisamerikkalaisessa sarjapelissä askiin hyvin, niin hyvin hän asettui myös koppiin. Kokiko pelaaja mitään rookie-jäynöjä?

– En nyt mitään pahoja.

Entä, oliko ohjelmassa maltaita maksavaa rookie-illallista?

– En kerennyt vielä olemaan sellaisessa. Ihan hyvä, ei käynyt kalliiksi.

– En kerennyt vielä olemaan sellaisessa (rookie-illallisella). Ihan hyvä, ei käynyt kalliiksi.

Jetsissä ilmapiiri oli hyvä, vaikka kauden alla esimerkiksi Patrik Laineen ja Kyle Connorin sopimuskuviot olivat pinnalla pitkään.

– Kopissa kaikki ovat aina kavereita. Hyvin läppä lensi ja kaikilla oli hauskaa.

Heinolaa tuntematta jutun kirjoittaja uskaltaa väittää, että pelaajan kommenteista saattaa paistaa jonkinlainen haikeus Pohjois-Amerikan jäädessä ainakin toistaiseksi. Arvio on varovainen, sillä kuten todettua, keskiviikon selkäsauna vaikuttaa haastatellun suurlupauksen mielialaan taatusti.

– Nopeasti on matka mennyt. Kun tilaisuuksia tulee, niin ne pitää käyttää ja niistä pitää nauttia.

… mutta toista Liigassa

Pohjois-Amerikassa Heinolan alku oli väkevä, mutta samaa ei voi sanoa Liigasta joukkuetasolla puhuttaessa. Toki Heinola kellotti peliaikaa reilut 24 minuuttia olematta kaukalossa kertaakaan JYPin maalatessa tasakentällisin.

– Alku oli aika vaikea itselle. Loppua kohden tuntui, että pääsin paremmin sisälle touhuun. Aika paljon jäi joukkueen kanssa parannettavaa, olimme aika vaisuja periaatteessa kaikessa.

Peliaika lienee yksi isoimmista asioista, joka Heinolaa veisi eteenpäin?

– Toivotaan, että jatkossakin saisi peliaikaa. Se on tärkeä juttu minulle.

– Toivotaan, että jatkossakin saisi peliaikaa. Se on tärkeä juttu minulle.

– Yritetään nyt päästä kunnolla mukaan tähän touhuun. Eiköhän se päivä päivältä parane.

Lukon pakisto on muuten Liigan yksi kovimmista, vaikka keskiviikkona joukkue otti pannuun totaalisesti. Alakerrassa luutivat muun muassa rankkarispesialisti Press, NY Rangers -sopimuspelaaja Tarmo Reunanen sekä Ilkka Heikkinen. Taisto pelipaikoista herättää Heinolan mielissä ajatuksia sekin.

– Minun mielestä se on pelkästään positiivinen juttu. Nyt joutuu ihan arjesta saakka painamaan täysillä hommia ja taistelemaan pelipaikasta. Uskon, että se vie kaikkia parhaiten eteenpäin.

Arki jatkuu, ja NHL-lupaus saa nyt vastuuta Liigassa. Keskittyminen on jääkiekossa, eikä esimerkiksi median lukemisessa.

– Yritän jättää ne pois, keskitytään jääkiekkoon.

Yksi tulevaisuuden tavoite voisi olla vuodenvaihteessa Tsekissä pelattavat nuorten MM-kisat?

– Päätavoite on Lukon kanssa menestyminen, se on se isoin juttu.

– No tietty maajoukkuekuviot joo. Mutta päätavoite on Lukon kanssa menestyminen, se on se isoin juttu.

LUE MYÖS:
Mitkä liekit! Liigan piste- ja maalipörssin kärki vaihtui – Suomeen viime kaudeksi palannut NHL-varaus pitelemättömällä pelipäällä: ”Oli sellainen ookoo-peli”