Päävalmentajan typerä toiminta maksoi suomalaismaalitykin Stanley Cupin: ”Sormus olisi ollut minulla, toisin kävi”

© Kuva: Getty Images

Stanley Cup -mestaruus on kiertänyt suomalaispelaajia NHL:ssä harvinaisenkin tehokkaasti. Petri Skrikolla oli mahdollisuus voittoon keväällä 1991, kun hän edusti Boston Bruinsia. Kausi katkesi konferenssifinaaleissa Pittsburgh Penguinsia vastaan Skrikon mukaan päävalmentajan karkean virheen jälkeen.

– Voitimme kotona 2-0, kun menimme Pittsburghiin. Ulf Samuelsson taklasi supertähti Cam Neelyä polveen. Hänen kautensa oli siinä. Valmentaja päätti, että alamme kostaa ja haki farmista tappelijoita. Pittsburgh vei neljä putkeen meiltä, kun me keskityimme vain kostamiseen. Se oli vielä vuosi, jolloin Minnesota voitti yllätyksenä. Edmontonin. Jos vain olisimme keskittyneet pelaamiseen, niin meillä oli mielestäni parempi joukkue. Finaalit olisivat alkaneet Bostonissa Minnesotaa vastaan. Veikkaan, että silloin sormus olisi ollut minulla, mutta toisin kävi, Skriko sanoo Suplan Stanley Cup classics -podcastissa.

Skriko ei herrasmiehenä mainitse nimeä, mutta Bostonin päävalmentajana oli tuolloin jo pelaajaurallaankin kovanaamana profiloitunut Mike Milbury.

Vaikka mestaruus jäi kahden ottelusarjan päähän, Skriko näkee, että se oli lähellä.

– Näkisin niin. Valmentaja teki mielestäni täyden virheen. Meillä olisi ollut hyviä pelaajia. Jos en väärin muista, niin hän julisti kolmannen maailmansodan Pittsburghia vastaan julkisesti. Se pelin ajatus katosi häneltä täysin, ja olimme vain jäähyllä koko ajan.

Jatkuvat alivoimat ja vastassa ollut Mario Lemieux olivat Bostonille karu yhdistelmä.

– Tässäkin sarjassa, kun istuimme jäähyllä, ja hän teki paljon maaleja ja tuhoa ylivoimalla Bostonia vastaan, Skriko sanoo.

NHL:n klassikko-otteluita on nähtävissä Viaplayssa.

Petri Skriko kertoo urastaan ja huimista NHL-maalimääristään Suplassa.