Maanantaimieli: NHL:n suunnitelmille on nostettava hattua

© Kuva: Getty Images

NHL näyttää tehneensä ainakin tällä hetkellä tarkasteltuna parhaimpia mahdollisia ratkaisuja, mitä tulevaisuuden suhteen voi tehdä. Ensinnäkin pelien jatkaminen kesällä on luultavasti onnistunut veto, mutta vieläkin enemmän kehuja on syytä antaa kauden lopun sarjajärjestelmälle.

Tällä hetkellä suunnitelma on, että jatkoon menevät 24 joukkuetta jaetaan kahdeksan ja 16 porukan ”pooleihin”. Kummankin konferenssin neljä parasta joukkuetta pelaavat yksinkertaisen sarjan idän ja lännen sisällä, ja näiden pikkusarjojen voittajat ovat konferenssin ykkösiä, ja vastaavasti neloset luonnollisesti nelosia playoffeja varten.

Loput 16 joukkuetta, eli konferensseissa nyt sijoille 5-12 päätyneet pelaavat ottelusarjan todennäköisesti paras viidestä -järjestelmällä 16 parhaan joukkoon pääsystä, minkä jälkeen pelataan normaalisti – eli neljän parhaan pikkusarjan ykkönen kohtaa huonoimman jatkajan pareista 5-12 ja niin edelleen.

Sarjajärjestelmän myötä nyt esimerkiksi Washington Capitals ja Pittsburgh Penguins eivät kohtaa karmeaa vääryyttä – eli ne eivät joudu mittelemään vastakkain divisioonan parhaina turhan aikaisin. Toki joukkueet voivat kohdata hyvissä ajoin nytkin, mutta siltikin ainoa oikea pudotuspelikaavio on se, joka rakennetaan konferenssien sisältä – ei divisioonien. Sille hattua!

Se on ihan sama, ratkeavatko pudotuspelit systeemillä ”paras viidestä” vai ”paras seitsemästä” – pian alkava kauden huipennus on oikein kovien kovaa settiä.

Miettikää, että normaalissa tilanteessa 29 joukkuetta olisi nyt kesälaitumilla, nauttimassa tai vähemmän nauttimassa lomasta. Nyt 24 porukan pitää kerätä itsensä kahden ja puolen kuukauden jälkeen – kesken paahtavan helteen. Se on muuten luultavasti ainoa iso uhkakuva NHL-sesongin jatkuessa – jossain Dallasissa jää voi sulaa ennen ensimmäistä erää, jos pelit sinne menisivät. Mutta koska todennäköisesti ne eivät mene, ei tästäkään kannata kantaa stressiä.

Toisaalta, sekään tuskin haittaa ketään, ettei 24 laumaa pääsekään lomailemaan. Luulisi, että kaikilla on nyt hirvittävä hinku näyttää ja kerätä itsensä. Onhan se nyt ikimuistoinen asia voittaa ensimmäisen koronakauden mestaruus. Kauden, joka kesti lähes vuoden ollen kaksi kuukautta tauolla.

Maanantaimieli on maanantaisin ilmestyvä Miska Miettisen mielipidetekstien juttusarja puhuttavista puheenaiheista. Juttusarja jää kesätauolle 8. kesäkuuta.