”Lukko, toinen maali, maalintekijä numero 31, Niklas Näppi.”

– Voin sanoa, että ei muuten jää tähän nuo kuulutukset. Poikahan osaa osua! eräs Pelicansin lippalakkiin pukeutunut mies tokaisee.

***

Eletään lokakuun loppua vuonna 2013. Kommentit ovat kuultuja Lahden Isku Areenassa kuuluttajan ja katsojan suusta Nuorten SM-liigan ottelussa Pelicans-Lukko. Lukko voittaa 6-2 ja vieraiden Niklas Näppi maalaa kahdesti.

Kuulutukset eivät todellakaan jää tuohon. Eurajoelta lähtöisin oleva hyökkääjä painaa viimeisellä A-nuorten kaudellaan 2013-14 runkosarjan 42 pelissä hävyttömät 38 maalia. Näppi lähentelee kauden mittaan muuan Teemu Selänteen yhden kauden maaliennätystä. Suomen yksi kaikkien aikojen kiekkoilijoista painoi 43 pömpeliä talvella 1987-88.

– Olisi ollut hienoa rikkoa se ainakin nyt ajateltuna. Mutta siirryin silloin loppukaudeksi Mikkelin Jukureihin, mikä oli hienoa. Ei sitä silloin kerennyt ajattelemaan, hokkarit naulaan kauden 2017-18 päätteeksi laittanut Näppi, 26, sanoo nyt toukokuussa 2020.

Hurja liekehdintä toki herätti ja herättää ajatuksia.

– Tätä on kysytty monesti. Ajatukset ovat nyt varmaan samanlaiset kuin silloinkin oli. Jäi varmaan joku kuusi peliä pelaamatta. Tiedä sitten, olisiko mennyt rikki…

Mitaleita Kajaanissa, maratonpeli sivussa, konkurssi…

Jos ihan kenen kiekkoilijan hyvänsä voi liittää Selänteen johonkin uran temppuun, on kyseessä pakostikin kova luu. Sitä oli kiviainesten tuottamiseen ja toimittamiseen erikoistuneessa Erkko Näpissä nykyisin työskentelevä entinen hyökkääjäkin Mestis-tasolla. Siellä Näppi voitti hopeaa kolmesti ja pronssia kerran. Lisäksi palkintokaapissa ovat harvinaisempi Suomen Cupin mestaruus ja A-nuorten SM-pronssi.

Mestiksen hopeat jäävät mieleen uralta eniten, pronssikin nousee 7. syyskuuta vuonna 1993 syntyneen Näpin huulille.

– Eikä siis yhtään kultaa, hän heittää.

– Noi ovat nyt ensimmäisenä mielessä, mutta kyllä Hokki-vuosien hopeakausi oli hyvä. Oli nuori joukkue ja peli kulki itsellä ja joukkueella.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Kuumeessa katsoin sen pelin, ja perkele, että katsomista olikin, ja syke oli korkeella.[/nosto]

Eurajoen suuruus pelasi Hokissa sesongit 2014-17. Siinä yhdessä pudotuspeliottelussa, kahden eri päivän aikana pelatussa hirvittävässä maratonissa Hokki-Jukurit Näppi ei ollut mukana. Joonas Kalliola upotti kajaanilaispoppoon maaliskuussa 2015 Kainuun yössä vasta viidennessä jatkoerässä, ajassa 151.31.

– Kuumeessa katsoin sen pelin, ja perkele, että katsomista olikin, ja syke oli korkeella, Näppi veistelee.

Kajaanin ajoilta Näpillä on muutakin kerrottavaa.

Nykyisin Hokin lähimmät vastustajat löytyvät Iisalmesta, Kokkolasta ja Rovaniemeltä. IPK:n vieraaksi matkaa on vain vajaat 90 kilometriä, mutta esimerkiksi RoKin luo auton mittariin kertyy 340 kilometriä – siis suuntaansa, yhden maantieteellisesti lähimpänä olevan vastustajan luo.

– Kyllä siinä alkuun oli totuttelua, meinaan bussimatkoihin. Lähimmät pelimatkat ekana vuotena taisivat olla neljä tuntia, Näppi täsmentää.

Sehän pitää kutinsa. Kaudella 2014-15 IPK ei kuulunut Mestis-kartalle.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Kyllä siihen (matkustamiseen) äkkiä tottui, pitkiä reissuja oli välillä.[/nosto]

– Kyllä siihen (matkustamiseen) äkkiä tottui, pitkiä reissuja oli välillä. Muuten arki pyöri paljon hallilla, Papu (Jari Laukkanen) pääkoutsina piti huolen, että ohjelmaa riitti ja hyvä niin, ei jäänyt reenaamisesta kiinni, ex-maalitykki muistelee.

Jutun kirjoittaja vieraili Kajaanissa vapun aikaan. Ihmisten lyhyen tenttaamisen jälkeen kävi selväksi, että Hokki sekä jalkapallon Ykkösessä pelaava AC Kajaani ja naisten Ykköspesiksessä tahkoava paikallinen KPK ovat urheiluseuroista kiehtovimpia.

Näpin aikana Hokki, kevään 2007 mestari nousi pinnalle ehkä eniten kaikista: Mitalit tulivat plakkariin keväinä 2015 ja 2016.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Nyt ajateltuna, oli hienoa pelata ne pelit. Ihan erilainen painetila kuin esimerkiksi playoffseissa.[/nosto]

– Kirkkain tietenkin puuttui, Näppi hymähtää.

Sitä seuraavana keväänä, eli vuonna 2017 joukkue ajautui farssiin ja karsintasarjaan, jonka jälkeen se meni vielä kaiken kukkuraksi konkurssiin.

– Oltiin karsinnoissa, vaikka tavoitteet lyötiin sarjataulukon toiseen päähän. Mutta nyt ajateltuna, oli hienoa pelata ne pelit. Ihan erilainen painetila kuin esimerkiksi playoffseissa.

Kolme vuotta sitten keväällä Hokki selvitti karsinnat voittaen viiden joukkueen kaksinkertaisen sarjan.

– Oli niin sanotusti pakko voittaa ja vaan siitä oli kysymys. Oli todella opettavaista, ja toimin silloin myös kapteenina. Taisin sanoa sillon kauden jälkeen, että jos oltaisi niistä karsinnoista tiputtu Suomi-sarjaan, niin olisin lopettanut siihen paikkaan.

– En tiedä olisinko, mutta niistä selvittiin kunnialla. Hienoa nähdä Hokki taas pystyssä ja varsinkin Mestiksessä. Kaikki peukut sinne suuntaan, oli hienoja vuosia.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Taisin sanoa sillon kauden jälkeen, että jos oltaisi niistä karsinnoista tiputtu Suomi-sarjaan, niin olisin lopettanut siihen paikkaan.[/nosto]

Karsintapelien puuttuminen Liigasta puhuttaa.

– Mielipiteeni suljettuun Liigaan on varmaan sama kuin aika monella muullakin, ketä nyt on uskaltanut julkisuuteen vihdoin niin sanoa viime aikoina. Liigassa on liikaa joukkueita ja Liiga pitäisi ehdottomasti avata – pelkästään jo yleisöä ajatellen.

Niklas Näppi kantoi yllään muun muassa Lukon värejä nuorissa. ARKISTOKUVA: Juha Tamminen

Liiga jäi haaveeksi

Tuon Hokin konkurssin jälkeen EjL-kasvatti suuntasi TUTOon. Kauden 2017-18 runkosarjan 48 peliä toivat tehot 13+17=30 (-1), kevään 18 pudotuspeliottelussa syntyivät tehot 6+4=10 (0). Kuudes finaali KeuPa HT:ta vastaan huhtikuussa 2018 jäi Näpin huippu-uran viimeiseksi peliksi.

– Aika on mennyt kuin siivillä lopettamisen jälkeen. En viitsinyt mitään numeroa ruveta tekemään lopettamisesta.

Lopettamispäätös muhi Näpin mielessä, omassa päässä noina aikoina jo tovin. Näistä ajatuksista tiesi vain harva, ja lopulta luistimien lyöminen naulaan oli monien asioiden summa.

– Pääsyy lopettamiseen oli se, että en päässyt liigaporteille oikeastaan missään vaiheessa. Tavoitteena oli joka kauden alussa, että ”nyt on viiminen Mestis-kausi, että pääsisi Liigaan”.

– Liiga oli tavoitteena koko ajan ja sinne en päässyt.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Pääsyy lopettamiseen oli se, että en päässyt liigaporteille oikeastaan missään vaiheessa. Liiga oli tavoitteena koko ajan ja sinne en päässyt.[/nosto]

Siellä Näppi ei noussut yhdessäkään pelissä lopulta edes ylimääräiseksi hyökkääjäksi. Mestiksessä vyölle kertyi 191 runkosarjan peliä tehoin 60+71=131 (+9), uran 59 pudotuspeliottelua toivat saldon 19+13=32 (0). Ei yhtään huonoja tilastoja.

– Liigaan eivät kuitenkaan paukut riittäneet. Se viiminen pikkulapsimainen palo puuttui sitten viimisinä vuosina, eikä ollut enää henkisesti paukkuja ladata sataprosenttisesti seuraavaan kauteen. Silloin on aika luovuttaa ja antaa Mestis-pelipaikka taas nuoremmalle, Näppi järkeilee murteen sävyttäessä tekstiä.

– Mestis on kuitenkin kova sarja, ja luonne ei antanut itsellä periksi mennä sinne vaan pelailemaan. Nyt saan talvisin pellailla Eurajoella Höntsä Hockeyssa huippujätkien ja pelaajien kanssa. Se on riittänyt loistavasti.

Ei katkeruutta

Ex-tykki ei vaikuta olevan jääkiekolle katkera. Pari kertaa viikossa Eurajoen porukassa pellaileva Näppi seuraa lajimaailmaa.

– Kyllä talviaamuisin ensimmäiseksi kännykästä vieläkin aukeaa Teksti-tv:n sivu 235, Näppi sanoo viitaten Ylen legendaariseen NHL:n tulospalvelusivuun.

– Lätkä on edelleen rakas laji, ja sitä tulee seurattua jopa enemmän kun pelivuosina.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Kyllä talviaamuisin ensimmäiseksi kännykästä vieläkin aukeaa Teksti-tv:n sivu 235.[/nosto]

Koko Satakunnan alueella toimivassa Erkko Näpissä työskentelevä, sosiaalisen ja avoimen oloinen persoona on kiekon lisäksi kiekkovaikuttajien kanssa yhteyksissä. Antaa Näpin itse kertoa lisää.

– Nykyisin töissä menee iso osa ajasta, vapaa-ajalla tulee varsinkin kesäisin kalasteltua ja tennistä pelailtua, Näppi kertoo ensiksi.

Sen jälkeen terveiset lähtevät Aki Keinäselle, hänkin ex-kiekkoilija.

– Jos luet tämän ja eksyt kesällä Raumalle, niin soita ja varaan kentän, niin käydään ottamassa matsi. Olen kuunnellut sinun ja (selostaja Jani) Säterin hehkutusta Puun takaa -lätkäpodcastissa tasosta. Olisi kiva mitata se, tenniksen kuningaslajiksi tituleeraava Näppi lopettaa.

JUTUN PÄÄKUVA: Niklas Näpin kotialbumi