Muistatko? NHL-ykkösvaraukselle iskettiin kouraan ennennäkemätön jättisopimus – urasta muodostui täysi pannukakku

© Kuva: Getty Images

Tuoreessa Suplan Stanley Cup classics -podcastin jaksossa vieraillut, yli 400 NHL-ottelua urallaan pelannut ex-puolustaja Janne Laukkanen ehti pelata uransa aikana useamman tähtipelaajan joukkeukaverina.

Samaan aikaan Laukkasen kanssa Ottawa Senatorsissa kiekkoili 1990-luvun puolivälissä myös kesän 1993 NHL-varaustilaisuuden ykkösnimi Alexandre Daigle, josta odotettiin taalajäille uutta supertähteä. Nuorukaisesta tuli kuitenkin lopulta siihen astisen NHL-historian karmein ykkösvarausfloppi.

Quebecin junnuliigassa täysin poskettomia tehoja mättänyt Daigle saapui NHL:ään ennen kuulumattomalla, viiden vuoden ja 12,25 miljoonan dollarin jättisopimuksella.

– Hän oli juuri täyttänyt 18 vuotta tehdessään sopimuksen. Hirvee lappu kouraan ja katsottiin, pystyykö pelaamaan. Kaikilla muilla se meni varmaan niin, että ensin katsotaan pystytkö pelaamaan, että sulle voidaan maksaa, Laukkanen muistelee superlupauksen vaikeaa NHL-uraa.

Daigle iski vielä tulokaskaudellaan Ottawassa lupaavat 51 tehopistettä. Tuo pistemäärä jäi lopulta superlupauksen yhden kauden ennätykseksi. Vaikka Daigle pelasi lopulta NHL:ssä 616 runkosarjapeliä tehoin 129+198=327, ei Sveitsissä viimeiset vuotensa kiekkoilleesta hyökkääjästä koskaan tullut uutta Wayne Gretzkyä NHL-tasolle.