Muistatko, kun kanadalaistähti latoi Suomessa kovia tehoja? NHL jäi valloittamatta silti: ”Räjäytti mieleni”

© Kuva: Juha Tamminen

Harva tuskin muistaa sitä, ettei uransa kaudella 2010-11 SaiPassa päättänyt Dale McTavish murtautunut koskaan NHL:ään – vaikka hän pelasi niin rapakon takana kuin Euroopassa huipputasolla kaudesta toiseen.

Liigassa McTavish iski millenniumin aikaan sekä uransa viimeisellä kaudella lappeenrantalaisten ja Bluesin paidassa 182 pelissä tehot 95+60=155 (+2). Uran 14 pudotuspeliottelua toivat pinnat 5+8=13 (-6).

Esimerkiksi Sveitsissä McTavish sen sijaan nakutteli oikeasti hirvittävän kasan pinnoja. Kaikkiaan 419 pelissä hän iski saldon 212+218=430 (0).

Kaikki alkoi aikanaan OHL:stä, jossa McTavish oli sielläkin tehokas Peterborough Petesin paidassa 1980-90-luvun taitteessa. NHL:ssä otteluita kertyi Calgary Flamesissa vyölle lopulta vain yhdeksän pistein 1+2=3 (-4).

CBC:n toimittaja Gerry Dee twiittasi kanadalaisesta paljon puhuvan päivityksen.

– Dale McTavishin katseleminen räjäytti mieleni. Hän pelasi yhdeksän ottelua NHL:ssä. Kun huomasin, että hän on kaveri, jolla ei ole kykyjä pelata NHL:ssä pitkään, tajusin sinne vaikeuden pääseminen ja siellä pysymisen.

McTavish ei voittanut urallaan oikeastaan mitään. Hän on OHL:n mestari ja lisäksi palkintokaapissa on perinteisen Spengler Cupin mestaruus loppuvuodelta 2008.