Leijonien ensimmäinen kulta tuli kasvutarinan päätteeksi – näin nykyinen liigaluotsi muisteli historiallista temppua

© Kuva: Getty Images

Toukokuun 7. päivä vuonna 1995 mullisti suomalaisen kiekkomaailman totaalisesti. Leijonat jyräsi Ruotsin sen kotiyleisön edessä pelatussa MM-finaalissa luvuin 4-1. Ville Peltonen oli vienyt puhtaalla hattutempulla Suomen 3-0-johtoon ennen toista erätaukoa.

Paikanpäällä sensaatiota, Suomen historian ensimmäistä kultaa todisti lähes 14 000 silmäparia.

Mestaruus tuli vuosia kestäneen nousujohteisen tarinan päätteeksi. Jos katsotaan taaksepäin, niin vuonna 1993 Suomi putosi Saksan Münchenissä ja Dortmundissa pelatuissa MM-kisoissa jo puolivälierissä. Kanada kurmotti sinivalkoisia niissä noloin luvuin 5-1.

Vuotta myöhemmin Italian Bolzanossa ja Canazeissä Suomi ylsi hopealle. Finaalin Kanada voitti vasta voittolaukauskisassa. Tuon turnauksen pudotuspeleissä Leijonien maaliero oli muuten hämmentävä 19-2. Puolivälierässä kyytiä sai Itävalta luvuin 10-0 ja välierässä USA ihmeellisin numeroin 8-0.

Trendi oli nousujohteinen vuosia, mutta myös vuoden 1995 kisojen sisällä. Leijonat hävisi kisoissa yhden pelin, ja se oli totta kai turnauksen avausmatsi Tsekkiä vastaan.

Koska viime kevään maailmanmestaruus tuli sekin nousujohteisen tarinan päätteeksi, oli siinä ja historian ensimmäisessä mestaruudessa samoja piirteitä.

– ​Kyllä, mutta se oli kaksi vuotta kestänyt kasvutarina, maailmanmestari, nykyinen SaiPa-luotsi Tero Lehterä näkee viitaten vuoteen 1995.

Mitä muuta Lehterä puhui kullasta ja sen ympärillä olleista ilmiöistä? Lue lisää Leijonat.comin alkuperäisestä julkaisusta.