Ossi Väänänen pelätystä taklaajasta: ”Ei pelaisi noilla pommeilla…”

© Kuva: Getty Images

Leijonien maailmanmestarikapteeni Ossi Väänänen pelasi urallaan useamman kovanaaman kanssa samaan aikaan ja montaa vastaan. Yksi kovimmista oli New Jersey Devilsin monivuotinen johtava pelaaja ja kapteeni Scott Stevens.

Stevens voitti Devilsin kanssa kolme Stanley Cupia, niistä viimeisen kaudella 2002-03 ottelusarjassa, jonka Viasat ja Viaplay näyttävät kanavillaan perjantaina. Tuolloin nimellä Mighty Ducks of Anaheim taipui otteluvoitoin 4-3.

Scott Stevens tuossakin ottelusarjassa otsikoihin niin hyvässä kuin pahassa. Erinomaisen puolustustyöskentelyn lisäksi Stevens niittasi puun takaa Anaheimin kapteeni Paul Kariyan tajun kankaalle.

– Stevens ei paljoa pelaisi nykypäivänä noilla pommeilla. Kun hänen monta uraa lopettaneita taklauksia katsoo nyt, monet olivat myöhässä. Ihan kauheita iskuja, Väänänen sanoo.

– Peli oli tietysti erilaista eikä mitään voi ottaa pois. Tuolloin noita taklauksia tehtiin ja Stevens oli niissä todennäköisesti paras – tai pahin, riippuen näkökulmasta.

Väänänen muistuttaa, että kulttuuri oli erilaista.

– Jos lähdit taklauksilla ottamaan päitä irti, sinun piti varautua, että oma nenä saattaa tulla kipeäksi. Seurauksiin täytyi olla valmis. Scott Stevens oli.

Sen lisäksi, että Stevens oli sarjan pelätyin taklaaja, hän oli erinomainen jääkiekkoilija. Väänäsen mielestä yksi suurista voittajatyypeistä.

– Hän oli loistava pelaaja, voittajatyyppi. Hän pelasi omalla pelityylillään ja tiesi siihen liittyvät riskit. Hän oli valmis tekemän kaiken voiton eteen.

– Arvostan Scott Stevensiä paljon, oltiin taklauksista mitä mieltä tahansa. Hän teki niitä voittaakseen ja silloisten sääntöjen rajamailla. Tietoisena siitä, että niistä saattoi joutua maksamaan itse kovan hinnan, Viasatin jääkiekkostudioistakin tuttu Väänänen toteaa.

Viasat ja Viaplay näyttävät seitsemän ottelun finaalisarjan perjantaina.