Yksi NHL:n kaikkien aikojen dominoivimmista hyökkäysketjuista täytyy olla Pittsburgh Penguinsin 1990-luvun puolivälissä kokoama trio, jossa pelasivat Mario Lemieux, Ron Francis ja Jaromir Jagr.

Kun laittaa kolme Hall of Fame -tason pelaajaa samaan hyökkäysketjuun, niin tulos on väkisinkin tuhoisaa.

Penguinsin superketju mätti kauden 1995-96 aikana järisyttäviä tehopisteitä: Lemieux kirjasi 70 otteluun tehot 69+92=161, Francis 77 otteluun tehot 27+92=119 sekä Jagr 82 otteluun tehot 62+87=149. Kolmikon kokonaissaldo tältä kaudelta oli hurjat 429 tehopistettä.

Penguins pystyi pitämään ketjun yhdessä vain vain kahden kauden ajan, sillä Lemieux joutui lopettamaan uransa (1997) väliaikaisesti loukkaantumisen takia.

Penguinsin tähtiketjun roolitus oli hyvin selkeä. Kun Jagr ja Lemieux dominoivat peliä vastustajan päädyssä, jäi Francisin tehtäväksi varmistella ja huolehtia pääosin puolustamisesta.

– Oli hauska pelata heidän kanssaan. Vitsailin aina, että se oli rankin kenttä pelata jääkiekkoa, koska nuo kaksi kaveria hyökkäsivät ja minulle jäi kaikki puolustustyö siinä ketjussa, Hall of Fameen urallaan valittu Francis kertoi Penguinsin Twitterissä julkaisemalla videolla.

Penguinsin nykyinen omistaja Lemieux muistelee, että hänelle iskettiin ketjussa täysin poikkeavalle pelipaikalle

– Siinä vaiheessa olin valmis pelaamaan vasenta laitaa. Francis oli yksi historian parhaimpia senttereitä ja mahdollisuus pelata oikealla laidalla hyökänneen Jagrin kanssa. Se oli yksi parhaista ketjuista, jossa olen koskaan pelannut, Lemieux avasi.

Ketjun taiteilijaluonne oli peliuransa lopettamista nykyään pohtiva tsekkilegenda Jagr.

– Tiesit, että teet vähintään kolme maalia joka ottelussa, joten kaikki olivat iloisia, Jagr naureskeli.