Varttuneimmat kiekkofanit muistavat todennäköisesti vielä kirkkaasti kauden 1987-88, kun Liigan kaikkien aikojen maalitykki Arto Javanainen laittoi verkot urakalla tötterölle.

Ässät-kasvatti pelasi ensimmäistä sesonkiaan TPS-paidassa ja takoi 44 runkosarjaottelussa hirmuiset 47 maalia. Kyseessä on saldo, joka on edelleen Liigan yhden kauden maaliennätys, ja saattaa myös sellaisena melko pitkään pysyäkin.

Javanaisen kausi oli ikimuistoinen: hän iski sesongin aikana peräti kuusi hattutemppua jotka sisälsivät myös yhden viiden maalin ja yhden neljän maalin pelin.

Porilainen oli poikkeuksellisen nälkäinen maalitekijä, jolle yksittäiset osumat eivät todellakaan riittäneet.

– Jos saan yhden maalin vielä pelin lopussa, niin teen sen mielelläni. Haluan tehdä sen. Joku kaveri joskus tyytyy siihen yhteen tai kahteen maaliin, mutta minä halusin tehdä vielä sen kolmannen, Javanainen muisteli maalinteon filosofiaansa.

TPS:ssä useisiin Javanaisen maaleihin syötön antanut Kari Jalonen hämmästelee tämän päättäväisyyttä.

– Jos oli tyhjä maali, niin ”Java” veti vielä niin paljon kuin lähti. Että jos maalivahti sai jostain mailan tai jotain muuta eteen, niin se meni siitä läpi. Siinä oli se Javan intohimo ja palo tehdä se maali. Se oli ihan uskomatonta.

Javanaisen Ässät-vuosien ketjukaveri Kari Makkonen on samoilla linjoilla.

– Se on hirveä määrä. Tiedän sen, minkä työn ”Java” oli tehnyt siihen mennessä. Se intohimo, mikä hänellä oli siihen maalintekoon – se on niin arvostettava suoritus, Makkonen muistelee.

Javanainen iski Liiga-urallaan kaikkiaan peräti 462 maalia. Listakakkonen Vesa Viitakoski (296) on ”Javasta” hirmuisen matkan päässä.

Nykyisistä aktiivipelaajista lähimpänä ovat Juha-Pekka Haataja (256) ja Kristian Kuusela (255).

Vuonna 2011 vain 51-vuotiaana menehtynyt Javanainen rikkoi Liiga-urallaan 30 maalin rajan peräti kahdeksan kertaa ja sarjan maalikuninkuuden hän voitti viidesti.

Lähde: Liiga