Entisestä Liiga-kiekkoilija Janne Puhakasta tuli lokakuussa 2019 Helsingin Sanomille antamallaan haastattelulla ensimmäinen suomalainen ammattilaispelaaja, joka on kertonut julkisesti homoseksuaalisuudestaan.

Nyt Puhakan rohkeus on huomioitu, kun Jääkiekkojournalistit julkistivat kauden perinteiset palkintonsa.

Puhakka saa vuodesta 2008 jaetun kauden kiekkoteko -palkinnon.

– Joskus vuosien päästä tulevaisuudessa saattaa näyttää hassulta, että jääkiekkoilijan julkinen tunnustus seksuaalisesta suuntautumisestaan on ollut palkinnon arvoinen teko. Sille on kuitenkin ollut syynsä, miksi Suomessa ei ole tällaista ulostuloa aiemmin tällä tasolla kuultu. Kuten Janne Puhakka on itsekin kertonut, vähemmistöön kuuluvan voi olla vaikea olla oma itsensä jääkiekkojoukkueen sisällä. Yksilö voi kokea pelkoa siitä, miten yleisö tai joukkuetoverit suhtautuvat perinteisistä normeista poikkeamiseen, Jääkiekkojournalistien puheenjohtaja Mikael Hoikkala toteaa Liigan nettisivulla julkaistussa tiedotteessa ja jatkaa:

– Puhakka mursi hiljaisuuden muurin ja pani itsensä peliin esikuvana, jotta erilaisuuden taakka kevenisi kaikilla, joita se painaa. Tunnustuksen jälkimainingeissa jääkiekkoyhteisö on osoittanut laajalti tukea hänen esimerkillisyydelleen. Se on rohkaiseva merkki kaikille, ettei aiemmin vaiettuna pidettyjen aiheiden esille nostamista tarvitse pelätä ja että jääkiekko todella kuuluu kaikille.

Kauden kiekkotoimittajalle vuodesta 1978 lähtien jaetun Jouko Autero –palkinnon saa puolestaan Iltalehden toimittaja Sasha Huttunen.