Jokaisesta NHL-varaustilaisuuden ikäluokasta kasvaa tyypillisesti joukko kiekkotähtiä maailman huipulle. Ykköskierroksen varaukset onnistuvat varmimmin luomaan uran maailman parhaassa kiekkoliigassa. Myöhempien kierrosten varaukset ovat puolestaan täysiä arpoja.

Aina ykköskierroksen varauksetkaan eivät onnistu. Tästä kenties paras esimerkki on kesän 1999 varaustilaisuus, jota pidetään yhtenä NHL-historian heikoimmista.

Kaikki meni pieleen ykkösvarauksesta lähtien. Atlanta Trashers nappasi tshekkilupaus Patrik Stefanin, joka pelasi NHL:ssä vain 455 ottelua. Niissä hän keräsi 188 tehopistettä. Tshekkihyökkääjää pidetään yhtenä kaikkien aikojen flopeista.

Kakkosena ja kolmosena Vancouver Canucks varasi Daniel ja Henrik Sedinin. Ruotsalaiset pelasivat menestyksekkäät NHL-urat ja olivat ehdottomasti korkean varausstatuksensa arvoiset. Kumpikin Sedineistä paukutti NHL:ssä yli 1000 tehopistettä.

Muuten ykköskierros olikin täysi katastrofi. Viidentenä varattu Tim Connolly pelasi kelvollisen NHL-uran, mutta loukkaantumiset estivät häntä koskaan nousemasta tähdeksi. Martin Havlat (26.) oli Sedinien lisäksi ainoa tähtiluokan pelaaja koko ykköskierroksellla.

Suomalaisista vuoden 1999 draftin ensimmäisellä kierroksella huudettiin Jani Rita (13.) ja Ari Ahonen (27.).

Tarkemmin vuoden 1999 varaustilaisuuteen voit tutustua Eliteprospects.comin draft-sivulla.