Hyökkääjät ja maalivahdit loistivat – tässä on jokaisen liigajoukkueen MVP-pelaaja

© Kuva: Velimatti Lehmusvuori

Liigan kausi päättyi murheellisesti ja ennenaikaisesti jo runkosarjaan perjantaina 13. päivä maaliskuuta koronaviruksen pilattua kaiken ihmisten terveydestä lähtien. Vaikka kauden varsinainen huipennus jäi saamatta, on nyt aika jakaa pyyhkeitä runkosarjassa onnistuneille pelaajille.

Tässä artikkelissa annamme näkemyksemme jokaisen liigajoukkueen MVP-pelaajasta. Kuten listaus näyttää, näkemyksemme mukaan hyökkääjät ja maalivahdit loistivat menneen ”talven” aikana.

HIFK

Teemu Turunen
Etenkin ällistyttävillä syötöillään ihastuttanut pistelinko (20+31=51, +11) ei jatka HIFK:ssa enää tämän kauden jälkeen – eikä ihme. Maajoukkuemies ja suomenmestari oli alati vaarallinen hyökkäyspäässä vastustajasta piittaamatta. Turusen suurin ihme on se, että hänellä on vielä roppakaupalla muutakin annettavaa.

HPK

Cody Kunyk
Yksi Liigan pelottavimmista syöttökoneista, ja kauden 49 pinnasta peräti 39 oli syöttöjä. Hyökkääjä voitti Kerhossa niin syöttö- kuin tehopörssinkin. Ei heikkouksia hyökkäyspelaamisessa. Kauden 29 miinusta olivat väistämättömiä Kunykin roolissa.

Ilves

Eemeli Suomi
Liigan pistepörssin kärkipäässä läpi kauden tasaisesti keikkunut (26+31=57, +23) Suomi antoi vakuuttavia näyttöjä niin Leijonille, Eurooppaan kuin rapakon taaksekin. Ilveksen vahvan ja jylläävän hyökkäyksen ykkösnimi iski kauden 57 ottelussa pisteen per peli. Tuntui, että teholinko vain parani kevään isojen pelien lähestyessä.

Jukurit

Sami Rajaniemi
Mikkelissä jatkava vahti oli Jukurien vankin selkäranka läpi kauden. Koska Jukurit hävisi luokattoman paljon pelejä maalin erolla, tarjosi Rajaniemi (89,38%, 2,76) jatkuvasti mahdollisuuden voittoon. Torjuja pelasi Liigassa toiseksi eniten (2915.32 minuuttia) edellään vain KooKoon Henrik Haukeland. Liekö Rajaniemi iskee ensi kaudella myös maaleja?

JYP

Julius Nättinen
Maalitykki (33+22=55, +19) nousi Liigan parhaaksi suomalaismaalariksi parin vuoden tauon jälkeen. Jos JYPiltä tuntui olevan suunta hukassa ajoittain, niin ihan samaa ei voinut sanoa Nättisestä. Pelaaja oli jatkuvasti pelote, vaikka JYPillä oli synkkiä hetkiä.

Teemu Turunen oli yksi liigakauden suurimmista nimistä. KUVA: Velimatti Lehmusvuori.

KalPa

Eero Kilpeläinen
Toki Balazs Sebok, Matti Järvinen, Kai Kantola ja kumppanit olivat hyviä, mutta sitä samaa oli Kilpeläinenkin. Hirvittävällä kuormalla pelannut vahti ei ehkä ihan pystynyt parhaansa (88,42%, 2,87), mutta toisaalta konkari kantoi sen vastuun, mitä selvän ykkösveskarin pitääkin. Samu Perhosella ja Henri Kiviaholla ei ollut palaa ykkösvahdin paikalle.

KooKoo

Henrik Haukeland
Vaikea valinta upeasti joukkueena pelanneesta KooKoosta. Tähän MVP:ksi ei valittu Kim Strömbergiä, Juha-Pekka Haatajaa, Matt Caitoa tai vastaavaa, koska Haukeland oli paikallaan ylivertainen. Haukeland torjui upein tilastoin (91,41%, 2,03) ja jäipä tilille peräti kahdeksan nollapeliä. KooKoon sinänsä hyökkäysvoittoisessa pelissä tilastot ovat maagista luokkaa.

Kärpät

Jesse Puljujärvi
Pelihuumori palasi, peli-ilo palasi, luottamus palasi. Puljujärvi (24+29=53, +30) hiljensi epäilijät osoittaen mainittuja piirteitä läpi kauden. Pelaajassa on edelleen ruutia. Vain tulevaisuus näyttää sen, miten ajoittain täysin dominoineen pelaajan seuraavat kaudet tuovat tullessaan. Talvi oli loistava ponnistuslauta.

Lukko

Justin Danforth
Liigan ykkösnimi pistepörssissä saldolla 27+33=60, tehotilasto näytti maagista lukemaa +26. Pelaaja luuti yli 20 minuutin peliaikakeskiarvolla, eli vastassa oli pakostikin muiden kovimpia ukkoja. Siihen nähden perustilastot ovat hirvittävän kovaa luokkaa. Muualle lähtevän sentterin kauden pisin pisteetön putki käsitti neljä peliä.

Pelicans

Hannes Björninen
Pelicansista on vaikea valita ketään karun pupelluskauden takia. Kippari Björninen kuitenkin teki aina pelaamissaan 39 ottelussa niska limassa töitä kaikkialla. Kaiken lisäksi hän sai päähänsä kultaisen potan (11+17=28, -1) kauden päätöspeliin, vaikka hän oli ennen sitä poissa pari kuukautta.

Tyson Spink oli väkevä ja vaarallinen, muttei Ässien kirkkain timantti. KUVA: Miska Miettinen.

SaiPa

Tomas Zaborsky
Slovakialainen jahtasi kymppitonnin rahapalkintoa viimeiseen asti SaiPassa, joka oli tuomittu putoamaan jatkosta. Zaborsky kantoi kultakypärää eniten kaikista, mutta lisäksi hänen olisi tullut sijoittua pistepörssissä 20:n kärkeen, jotta rahaa olisi kilissyt tilille. Viime keväänä Tapparalle SM-pronssit iskenyt pelaaja oli tuossa 25:s lukemin 19+22=41 (-2).

Sport

Chris de Sousa
Kunniaa on vaikeaa jakaa kenellekään muulle, vaikka maalitykki poistui Vaasasta kesken kauden keväällä. Kultakuuppa mätti 43 ottelussa tehot 19+17=36 (-6) päästen siis keskimäärin lähes jokaisessa ottelussa pisteille. Linko oli vähän joka puolella hyvä, ja lähtö Vaasasta kesken kauden todisti sen osakseen.

Tappara

Kristian Kuusela
Kuin viini vanhetessaan. Viime kevään maailmanmestari, joka iski kalenterivuonna 2019 Liigassa yli pisteen per peli – häikäisevä tahti! Jalka liikkuu, pisteitä syntyy ja johtajuuttakin näyttää löytyvän.

TPS

Lauri Pajuniemi
Muilla mailla kiinnostava maalitykki oli TPS:n harvoja valopilkkuja. Tykki iski kauden 49 ottelussa tehot 26+14=40 (-12) nousten koko Liigan pörssissä jaetulle kakkospaikalle. Jäätävän kova temppu joukkueessa, jonka tekeminen oli tasaisen synkkää taaperrusta läpi niin sanotun talven.

Ässät

Daniil Tarasov
Vaikea valinta sen vuoksi, ettei Ässistä noussut selvästi pinnalle kukaan. Vahdin pahimmat uhkaajat olivat lopulta Spinkin veljeksen Tyson ja Tylor sekä Jakob Stenqvist. Venäläinen tasapainotti Ässien pelejä katastrofaalisen kauden 2018-19 jälkeen. Pelaajan torjuntaprosentti 89,92 ei ollut kummoinen, mutta päästettyjen maalien keskiarvo 2,72 sen sijaan oli toista luokkaa.