LAHTI. Liigan kirkkaimpiin kärkikahinoihin paluuta sitten hopeakevään 2012 yrittävän Pelicansin nolo 2-4-tappio valkovenäläistä Yunost Minskiä vastaan keskiviikkona todisti joukkueen suurimman heikkouden rajulla tavalla todeksi.

Jos oli Pelicans Liigassa kotona äskettäin Sportia ja Ilvestä vastaan täysin hukassa, niin samaa voi sanoa keskiviikon CHL-pelistäkin. Lahtelaisjoukkue heräsi vasta, kun vierailija oli tarpeeksi herätellyt.

Kun minskiläislauma johti toisella tuolla 1-3, tajusi Pelicans alkaa pelaamaan. Päätöserässä se repi ja raastoi, ja laukaukset kirjattiin sille 13-4. Lahtelaiset pääsivät rummuttamaan myös pitkään ylivoimalla joko vieraiden jäähyjen tai Tomi Karhusen vaihtoaitioon ottamisen myötä.

– Kyllä me kamppailemme sen kanssa, että saisimme tasapainoisen suorituksen pelin läpi. Ei pitäisi tulla liikaa ylivoimahyökkäyksiä omiin ja niin edelleen, konkaripakki Topi Jaakola listasi pelin tauottua.

Kujailu konkretisoitui rajuimmin niin yksilövirheissä kuin joukkueen sohlaamisessa. Esimerkiksi tehomies ja ehdottomasti upean syksyn pelannut Juhamatti Aaltonen jakoi kiekkoa pari kertaa pelottavalla tavalla ties minne muualle kuin omille.

Lisäksi Pelicans kulutti ajoittain aikaa oman maalinsa takana käsittämättömän kauan hyökkäyksiin lähtiessä.

– Oli tiedossa se, kuinka työteliäs ja hyvin puolustava joukkue on kyseessä, Jaakola kertoi Minskistä.

Keskiviikkona ainoana suomalaisjoukkueena CHL-kaukalossa olleen Pelicansin pääkäskijä Ville Nieminen otti tappion yllättävänkin rauhallisesti.

– Ei ollut meidän pelipäivä tänään. Rehellisyys ja vilpittömyys ovat teitä menestykseen. Tulosta pitää katsoa silmiin.

Jos lahtelaisjoukkue haluaa olla joskus Liigan kärkipäässä, pitää sen saada taas syksyn aikana nähty uskomaton vuoristorata loppumaan tai ainakin tasaantumaan. Esimerkiksi Liigassa se on jäänyt pisteittä vain mainittuja Ilvestä ja Sportia vastaan, jotka miehittivät voittopeliensä aikaan sarjan jumbopään sijoja.

Lahtelaiset vaikuttavat olevan vielä ajoittain liikaa pelitapansa, eli aggressiivisen ja aktiivisen hyökkäämisen vankeina. Kun se on tehotonta ja tahmeaa, ei mistään tahdo tulla mitään.

Pelicansin tie CHL:ssä meni todella vaikeaksi jatkopelejä mietittäessä. Joukkueella on jatkopaikkaan matkaa kolme pinnaa, kun jäljellä on enää yksi kierros.