Legendaarisen GM:n Neil Smithin nimi saattaa olla tuttu jääkiekkoa 1990-luvulla seuranneille faneille.

Smith loi merkkinsä NHL:ään rakentamalla todellisen superjoukkueen New York Rangersille 1990-luvun alussa.

Smithin uran kovimpia saavutuksia oli Stanley Cup -mestaruuden lisäksi supertähtien kuten Mark Messierin, Wayne Gretzkyn, Brian Leetchin, Mike Richterin ja Adam Gravesin hankkiminen Rangersiin.

Smithin aikakauteen mahtui kuitenkin myös useita kyseenalaisia peliliikettä.

64-vuotias ex-kiekkopomo myöntää katuvansa vieläkin Los Angeles Kingsin kanssa vuonna 1996 tehtyä jättikauppaa, jossa Rangersiin matkasivat uransa ehtoopuolella oleva kolmikko Jari Kurri, Marty McSorley ja Shane Churla.

Kingsiin taas matkasi vastikkeena Mattias Norström, Ray Ferraro, Ian Laperriere, Nathan Lafayette sekä neljännen kierroksen (1997.) varausvuoro.

– Jos jotain päätöstä uraltani kadun, niin se on Kurrin ja McSorleyn hankkiminen. Ajattelin silloin, että joukkueemme tulisi olla fyysisempi. Se oli täysin minun päätökseni ja kadun sitä, Smith kertoi New York Postin haastattelussa.

– Se kauppa oli aivan kauhea. Voin väitellä kaikkia muita vaihtokauppojani vastaan, jopa niitä jotka menivät aivan metsään. Mutta tuota vastaan? Siinä mokasin pahemman kerran, Smith jatkoi.

Kyseistä vaihtokauppaa pidetään ehkä yhtenä Rangersin historian epätasaisimpana koskaan. Muun muassa Bluelinestation-sivusto rankkasi treidin Rangersin kaikkien aikojen toiseksi huonoimmaksi.

Kaupan aikaan 36-vuotias Kurri pelasi Rangersissä vain 14 runkosarjaottelua vaisuin tehoin 1+4=5. Toiseen kierrokseen päättyneissä pudotuspeleissä suomalaislegenda pelasi 11 ottelua tehopistein 3+5.

Kurrin pelit Rangersissä jäivät lyhyeen, kun hän siirtyi heti seuraavana kesänä Mighty Ducks of Anaheimiin.

McSorley ei myöskään onnistunut vakuuttamaan Rangersissa, sillä 1980 -ja 90-lukujen legendaarinen kovanaama pelasi yhteensä vain 13 ottelua tehopistein 0+2.

Kurrin tapaan, McSorley ei myöskään halunnut jatkaa Rangerissa, joten seuralle jäi kaupassa lopullisesti vain luu käteen.

Kings taas sai Norströmistä (11 kautta, joista kuusi kapteenina), Ferrarosta (neljä kautta), Laperrierestä (yhdeksän kautta) sekä Lafayettestä (kolme kautta) tärkeitä pelimiehiä pitkäksi aikaa.