Jääkiekon maailmanmestaruuskisat alkavat perjantaina Slovakiassa.

SuomiKiekko-sivusto pisti järjestykseen turnauksen ennakkoon viisi parasta maalivahtia.

5. Andrei Vasilevski, Venäjä

Vaikka Tampa Bay Lightning oli runkosarjassa hyökkäysvoittoinen ja maaleja rummuttava joukkue, hoitui sen alakerta kunnialla läpi sesongin, lukuunottamatta pipariksi menneitä pudotuspelejä.

Tampa päästi runkosarjassa seitsemänneksi vähiten maaleja. Heikosti menneet NHL:n pudotuspelit tiputtavat Vasilevskin kyseisellä listalla viidenneksi.

Kausi henkilökohtaisesti silti selvästi enemmän plussalla kuin miinuksella.

4. Leonardo Genoni, Sveitsi

Zugiin ensi kaudeksi siirtyvä entinen Bern-vahti oli NLA:n sarjakaudella ex-joukkueensa kenties suurin tuki ja turva. Pikkumustat tarttuivat runkosarjassa peräti 93,3 prosentin varmuudella ja pudotuspeleissä vauhti vain kiihtyi: Prosentit näyttivät lukemia 94,6.

Lukuisia kertoja Sveitsin mestaruuden voittaneen MM-hopeavahdin kupoli on sen jäätävämpi, mitä kovempi paikka on. Genoni jätti Bernin Sveitsin mestarina.

3. Tsekin kolmikko

MM-kisojen tasapainoisin maalivahtikolmikko tulee tällä erää Tsekistä. Trion Patrik BartosakSimon HrubecJakub Kovar tekeminen oli ja on ollut Euroopassa jäätävää tasoa.

Bartosak kuittasi viime ja toissa kaudella Tsekin pääsarjan kovimmat torjuntaprosentit nimiinsä, Hrubec puolestaan on tuore mestari ja MVP-pelaaja.

Kovar pysäytteli KHL:ssä pikkumustia runkosarjassa 93,9 prosentin ja pudotuspeleissä 92,7 pinnan varmuudella.

Ei huono!

2. Henrik Lundqvist, Ruotsi

Yksi maailman parhaista. Konkari, ja sen kautta johtaja. Tre Kronor tarvitsee Lundqvistin kaltaista vankkaa tähteä pitkän turnauksen aikana maalille, mutta samalla myös koppiin.

Voittanut yhteensä viisi olympialaisten tai MM-kisojen kultaa tai hopeaa – ja kaikkea muuta kuin sattumalta.

Ruotsin maalivahtiosasto on Sveitsin tavoin timanttinen NHL-taustaisten Jhonas Enrothin ja Jacob Markströmin kompatessa.

1. Matt Murray, Kanada

Kesien 2016 ja 2017 Stanley Cup -voittaja tietää suhteellisen tuoreeltaan, mitä voittaminen vaatii. Otti etenkin kolme vuotta sitten NHL:n pudotuspeleissä valtavaa roolia kovissa paikoissa. Toki niistä on aikaa, mutta kun pelaaja yleensä jotain oppii, ei se selkäytimestä hevillä katoa.

Murray nousi ensimmäisellä mestaruuskaudellaan kuin puskista ja sattumusten kautta Pittsburgh Penguinsin tähtivahdiksi. Voi tehdä ihmeellisiä asioita nytkin.