Jokereilla sauma tasoittaa ottelusarja Moskovassa – asiantuntija tietää, mihin helsinkiläisjoukkue voi iskeä

© Kuva: Mikko Taipale/Jokerit

Helsingin Jokerit onnistui perjantaina voittamaan Dinamo Moskovan ensimmäistä kertaa KHL:n pudotuspeleissä. Ottelu päättyi vierasreissulla olleen stadilaisryhmän 3-2-voittoon jatkoajalla.

Samalla Jokerit kavensi ottelusarjan tilanteen 1-2:een ja varmisti, että KHL:ää nähdään vielä Suomessakin ainakin yhden ottelun verran tällä kaudella.

Voiton myötä Jokerien todella pitkä korpivaellus Dynamoa vastaan päättyi vihdoin. Ennen perjantaita Jokerit oli hävinnyt KHL:n otteluissa Dinamolle peräti 13 kertaa peräkkäin.

Sunnuntaina Jokerit yrittää perjantaisen tempun uusimista Moskovan VTB Arenassa. Viasatin jääkiekkoselostaja Antti Mäkinen näki kolmannessa ottelussa parannuksia Jokereilta ja uskoo joukkueen olevan nyt henkisesti vahvempi, kun pitkä voitoton putki Dinamoa vastaan vihdoin katkesi.

– Jokerien työn taso on ollut riittävä, mutta he eivät ole onnistuneet siinä millä ratkaistaan pelit, eli maalinteossa – lukuun ottamatta tätä kolmatta peliä. Jokerit on varmasti henkisesti hyvällä tasolla tällä hetkellä, koska he tietävät että he voivat ja osaavat voittaa, Mäkinen sanoo.

– Mutta sen pelin pitää edelleenkin parantua. Koska, kuten Raimo Helminen sanoi viime pelin jälkeen, he lahjoittivat kaksi maalia. Ne tulivat virheistä ja niihin virheisiin ei yksinkertaisesti ole Dinamoa vastaan varaa, eli tänään Jokerien tyhmät virheet on saatava minimiin.

Virheiden minimoimisen lisäksi Mäkinen pitää Jokerien oleellisena haasteena sitä, että helsinkiläisten ylivoima alkaisi toimia. Jokerit ei ole vielä tehnyt maaliakaan kuluvan pudotuspelikierroksen aikana ylivoimalla ja tehottomuus on muutenkin vaivannut.

Mäkistä ei yllättänyt, että Dinamo vaihtoi maalivahtia kolmanteen puolivälierään. Aleksander Jeremenko pelasi kaksi ensimmäistä peliä vahvasti ja torjui voitot, mutta kolmospelissä veräjää nähtiin vartioimassa Jeremnkoa enemmän runkosarjassa vastuuta saanut Ivan Bocharov.

– Bocharov ei ollut perjantaina huono, mutta hävisi pelin, joten on tosi jännä nähdä kumman vanha herra Vladimir Krikunov laittaa tolppien väliin, Mäkinen pohtii.

Maalivahtin vaihtaminen saattoi olla osa Dinamon taktiikkaa, joka epäonnistui.

– Keskiviikon kakkospelin häviön jälkeen Jokerien leirissä on mietitty kaksi päivää, miten Jeremenko saadaan ohitettua. Ja kun mentiin kolmospeliin, niin hän ei ollutkaan tolppien välissä, Mäkinen avaa.

– Se on oikeastaan ihan tunnuspiirteistä KHL-joukkueelle, että jos niillä on kaksi tasaista maalivahtia, ne yrittävät härnätä. Mutta nyt se härnäys kääntyi heitä vastaan, kun Bocharov ei pystynyt tuottamaan kolmatta voittoa joukkueelle. Odotusarvoni on, että Jeremenko pelaa tänään.

Mäkinen tietää, mihin Jokereilla on sauma iskeä pyhän ottelussa.

– Näissä kolmessa pelissä on käynyt selväksi, että Dinamolla on muutamia puolustajia, kuten Vitali Menshikov ja Andrei Mironov, joille kiekollisen pelin tekeminen omalta alueelta on tosi vaikeaa. Jokerien täytyy tunnistaa nämä tilanteet ja pelata kiekot syvään näitä pakkeja vastaan ja saada sinne prässi aikaan, missä saadaan kiekonristoja ja nopeita vastatilanteita.

Jokerien ja Dinamo Moskovan välinen neljäs puolivälieräsarjan ottelu näkyy sunnuntaina 3.3. klo 15.55 alkaen suorana lähetyksenä Viasat Jääkiekko -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa Antti Mäkisen selostamana.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros