Ex-jokerihyökkääjä antaa neuvot narripaitojen ratkaisuotteluun – ei kahta sanaa, missä pitää parantaa

© Kuva: Ilari Isotalo

Jokerit kohtaa tiistaina Helsingin Hartwall Arenassa Dynamo Moskovan KHL:n viidennessä läntisen konferenssin puolivälieräottelussa.

Jokerit on luonut jokaisessa pelissä enemmän tekopaikkoja ja voittanut laukaustilastot, mutta Dynamo johtaa siitä huolimatta ottelusarjaa 3-1.

– Jokerit on hallinnut peliä ja pitänyt kiekkoa. He ovat joutuneet tekemään yhden maalin eteen tosi paljon töitä. Kärsivällisyys ja tehokkuus maalipaikoissa, siinä asiat mitä parantaa. Dynamo tulee Helsinkiin vain puolustamaan ja pelaamaan tarkasti riskitöntä peliä. Kyttäävät Jokerien virheitä, mistä ovatkin rokottaneet tehokkaasti, toteaa Jokereiden paidassa kausina 2008-2010 pelannut Janne Hauhtonen SuomiKiekko-sivustolle.

Jokerien voittamisen suurimpana yksittäisenä esteenä on ollut Dynamon maalivahti Alexander Eremenko.

– Lähes 97 prosentin torjuntaprosentti näissä peleissä. Hänen ympärillään häärii äärimmäisen kurinalainen joukkue, joka puolustaa tosi tiiviisti keskustaa. Joukkue pelaa tosi tiiviisti Jokerien kiekollisia pelaajia vastaan. He minivoivat riskit ja omasta päästä purkavat vain pois. He luottavat, että saavat ne muutamat paikat ja onnistuvat tekemään tarvittavat maalit. Niin ovat tehneetkin, Hauhtonen toteaa.

Jokerien ylivoimapelissä on ollut myös parantamisen varaa. Playoffeissa erikoistilannepelaamisen merkitys korostuu ja narripaidat eivät ole kyenneet käyttämään miesylivoimiaan tarpeeksi hyvin hyväkseen.

– Jokerit on muun muassa päässyt parikin kertaa pelaamaan viisi vastaan kolme ylivoimaa, mutta ei ole saanut niistä maalia. Tuollaiset paikat ovat kulminaatiopisteitä, mistä pitäisi playoffeissa verkon heilua, Hauhtonen painottaa.

Viides ottelu mitellään tiistaina Helsingissä ja Jokereilla on pakkovoiton paikka.

– Ennusmerkit ovat, että ottelusta tulee samankaltainen kuin aiemmat pelit Helsingissä. Jokerit hallitsee kiekkoa ja vie peliä. Pitää kuitenkin pelata kärsivällisesti, eikä ylihyökätä. Noilla maalipaikoilla mitä on saatu aikaan, pitäisi peli voittaa. Sitten vain tullaan siihen maalintekotehokkuuteen ja ylivoimatehokkuuteen. Kärsivällisyys on kuitenkin avainsana, Hauhtonen toteaa.

Jokerit isännöi Dynamo Moskovaa tiistaina Helsingissä. Ottelu alkaa klo 18.30. Peliä voi seurata suorana lähetyksenä Viasatin kanavilla ja Viaplayssa. Studiossa pelin ennakointi aloitetaan klo 18.00.

Juho Hirvonen