Jokerit on viimeksi voittanut tulevan vastustajansa syyskuussa 2015 – asiantuntija: ”Totta kai se jossain alitajunnassa pyörii”

Jokerit saa maanantai-iltana käynnistyvässä KHL:n läntisen konferenssin puolivälieräsarjassa vastaansa Dynamo Moskovan, joka on ollut pitkään helsinkiläisille lyömätön vastustaja.

Kotietu puolellaan ottelusarjaan lähtevä Jokerit hävisi runkosarjassa kaikki neljä kohtaamistaan Dynamon kanssa. Peräti 11 viime kohtaamista on päättynyt Dynamon voittoon. Tylyt tilastot ovat myös jollain tasolla pelaajien mielessä, Viasatin asiantuntija Antti-Jussi Niemi arvioi.

– Totta kai se jossain alitajunnassa pyörii. Vuosi sitten Sotshia vastaan oli lähes samanlainen tilanne. Toisaalta sen voi kääntää myös voimavaraksi. Playoffit ovat kuitenkin ihan oma juttunsa, Niemi toteaa SuomiKiekko-sivustolle.

– Se voi vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti, mutta mielestäni sillä ei ole mihinkään suuntaan ihan selkeää vaikutusta. Fakta on se, että Jokerit ei ole pystynyt Dynamoa voittamaan vuosikausiin, mutta he eivät ole myöskään kohdanneet playoffeissa. Kyllä pelissä on vähän eri kulma, kun aletaan jyskyttämään joka toinen päivä samaa jengiä vastaan.

Jokereiden viimeisin voitto Dynamosta on syyskuulta 2015. Parin edellisen kauden tappioilla ei ole suurta merkitystä nykypäivän tilanteessa.

– Siellä on valmentajat vaihtunut sinä aikana monta kertaa, seuran nimi tainnut vaihtua pari kertaa ja pelaajat varmaan vielä enemmän. Eihän siinä sinällään mitään logiikka ole, miksi juuri Dynamo olisi Jokereille niin vaikea, Niemi muistuttaa.

”Pelko ohjaa puolustusta, tehokaksikko hyökkäystä”

Vaikea vastus tämän kauden Dynamo Jokereille joka tapauksessa on. Runkosarjassa joukkueiden välisissä kohtaamisissa eroa saatiin korkeintaan kaksi maalia, kertaalleen ratkaisu haettiin vasta jatkoajalla.

Jokerit päätti runkosarjataipaleensa viime viikolla kolmeen perättäiseen voittoon. Tiiviisti ja kurinalaisesti puolustavaa Dynamoa vastaan Jokerit tarvitsee kuitenkin runkosarjaan nähden jotain ekstraa päästäkseen maalille ja maalipaikoille, Niemi muistuttaa.

– Dynamo on sitkeä ja todella kurinalainen joukkue, joka puolustaa todella hyvin. Vladimir Krikunov on vanhan liiton valmentaja. Virheitä siellä ei saa tehdä, sellainen pelko sitä peliä ohjaa. Sitten siellä on (Vadim) Shipatshev ja Dmitri Kagaralitski, jotka käytännössä vastaavat tuloksen teosta. Ääritaitavia pelaajia, jotka pelaavat hienosti yhteen, Niemi arvioi.

Tiivis puolustus ja nopeat suunnanmuutokset. Näihin kahteen asiaan Jokereiden täytyy löytää vastaukset, mikäli joukkue haluaa jatkaa pudotuspelikevättään ensimmäistä kierrosta pidemmälle.

– Ylivoimahyökkäyksiä Jokerit tuskin tulee juurikaan saamaan, siellä on aina vähintään kolme miestä vastassa. Se muuri pitäisi pystyä murtamaan. Ja Dynamo taas kääntää pelin erittäin nopeasti, eli tietynlainen kiekollinen huolellisuus täytyy olla läsnä, Antti-Jussi Niemi toteaa.

Jokerit – Dynamo Moskova -ottelu alkaa maanantaina klo 18.30. Suora lähetys Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplayssa alkaa ennakkostudiolla klo 18.00.

Kimmo Mäkinen