Vuotta 2018 on jäljellä enää yhdeksän päivää, mutta joululomista ei Helsingin Jokerien leirissä ole tietoakaan. Vuoden neljänneksi viimeiseen otteluun Dinamo Riikaa vastaan se lähtee lauantaina maukas 4-1-kotivoitto suurseura TsSKA:sta takataskussaan.

Viasatin jääkiekkoasiantuntija Esa Pirnes piti kolmen ottelun tappioputken katkaissutta voittoa erittäin tärkeänä.

– Kolmen tappiopelin jälkeen TsSKA-voitto oli erittäin tärkeä Jokereille. Ufa-tappio syntyi nähdäkseni tehottoman ylivoimapelin vuoksi ja 0-5-murskatappio Spartakille osoitti, miten tyhjä joukkueen takki oli tiukan Omsk-ottelun jälkeen. Tätä kaikkea vasten se, että työteliäs ja tiivis Jokerit sai voiton TsSKA:sta sillä omalla tavaramerkillään, oli joukkueelle itselleen tärkeää, Pirnes analysoi helsinkiläisten nykyvirettä SuomiKiekko-sivustolle.

Jokerien tulevaisuuteen KHL:ssä vaikuttaa tulevaisuudessa merkittävästi myös tulevat muutokset omistusportaassa. Seuran pitkäaikainen pääomistaja Hjallis Harkimo etsii parhaillaan uutta suomalaisomistajaa osakkuudelleen. Lisäksi otsikoita ovat keränneet Jokereiden vuosittaiset taloudelliset miljoonatappiot sarjassa.

– Urheilullisesti sarja ei ole terveellä pohjalla. Lähdin KHL:ään itse kymmenen vuotta sitten ja silloin jo sarjan alkutaipaleella spekuloitiin, että onko kaikki kuopattu viidessä vuodessa. Tasollisesti jääkiekko on mennyt KHL:ssä kuitenkin vuosi vuodelta eteenpäin, Pirnes pohtii tilannetta.

Pirnes teki kaudella 2008-2009 51 ottelussa 50 tehopistettä Atlantissa, joka kaatui talousvaikeuksien värittämän kauden 2014-2015 jälkeen.

– Minulle isoin asia on se, että näkee hyvää ja laadukasta jääkiekkoa. Minusta monikansalliselle sarjalle on oma paikkansa. Ihan mielelläni näkisin Jokerit jatkossakin KHL:ssä. Espoolaisesta näkökulmasta taas toivon, että toinen joukkue nousisi täydentämään kilpailua pääkaupunkiseudulla ja kotimaisessa Liigassa.

Vesalaisen ratkaisu puhuttaa

Winnipeg Jetsin organisaatiosta Jokereihin loppukaudeksi siirtynyt huippulupaus Kristian Vesalainen on ollut suurennuslasin alla. Yhdeksässä ottelussa Vesalainen on tehnyt neljä maalia ja antanut kaksi syöttöä.

– Vesalainen hakee vielä omaa rytmiään, mutta on tuonut silti selkeästi lisää kiekollista osaamista joukkueen peliin. Onhan hän tainnut tehdä viidestä viimeisestä Jokerien ylivoimaalista kolme.

– Hänen kautensa oikeastaan alkaa vasta kunnolla vuodenvaihteen jälkeen. Häneltä on kuitenkin jäänyt harjoituspelit ennen kautta ja sitä kautta tapahtuva joukkueeseen sopeutuminen väliin. Se vaihe on parhaillaan käynnissä, Pirnes pohtii Vesalaisen alkua Jokereissa.

Vesalaisen tehojen lisäksi keskustelua on herättänyt 19-vuotiaan kieltäytyminen vuodenvaihteessa Kanadassa pelattavien alle 20-vuotiaiden MM-kisojen joukkueesta.

– Ymmärrän Vesalaisen ratkaisun pelaajan näkökulmasta. Viime kausina valtavasti eri joukkueita ja matkustelua. Nyt hän haluaa vain asettua paikalleen ja keskittyä asiaan sen sijaan, että olisi lentänyt taas valtameren yli, Pirnes sanoo.

– Uskon myös Vesalaisen ratkaisuun vaikuttaneen tieto siitä, että joukkueessa on ratkaisukykyä ja lisävahvistuksia tulossa, kuten esimerkiksi Eeli Tolvanen.

Jokerit – Dinamo Riika lauantaina suorana lähetyksenä Viasat Jääkiekko –kanavalla ja Viaplayssa kello 16.00. Studio-osuus käynnistyy puoli tuntia aikaisemmin.