Alle 20-vuotiaiden MM-jäillä ensi yönä kisaurakkansa aloittavan Nuorten Leijonien valmentajistoon kuuluu nuorehkon Jussi Ahokkaan lisäksi mm. NHL:ssä yhteensä yli 750 ottelua pelannut Tuomo Ruutu.

Suomi lähtee turnaukseen siinä mielessä otollisessa tilanteessa, että joukkueen apuvalmentajalla on kokemusta voittamisesta myös omalta pelaajauraltaan. Ruutu voitti nuorten MM-hopeaa vuonna 2001 sekä pronssia kahtena seuraava vuonna.

Nuorten Leijonien lopullinen kisajoukkue julkaistiin taannoin. Nyt leirit ja muut ovat ohi, kun edessä on varhain torstaiaamuna pelattava alkulohkon ensimmäinen koitos Ruotsia vastaan.

Kisojen alla järjestetyillä leirillä on onnistuessaan iso merkitys myös muussa kuin pelillisessä valossa.

– Silloin ollaan semmoisessa iässä, että kaikki on vielä edessä. Ennen turnausta leiri on vähän pidempi, ja porukka on melkein kuukauden yhdessä. Siinä syntyy pelaajien välille side, joka jättää lähtemättömän vaikutuksen, Ruutu kertoo.

– Joukkueen yhteen nivoutuminen on myös iso voima, jonka vastustajakin tuntee. On sellainen olo, ettei pelkää virheitä, koska tietää jonkun paikkaavan, jos itse tekee virheen.

Tänään tapaninpäivän iltana alkava turnaus huipentuu ensi vuoden puolella loppiaisena. Kisoille tulee pituutta siis puolisentoista viikkoa.

– Olen aina sanonut, että Suomen maajoukkueet ovat ainutlaatuisia. Kaikki taidot sekä usko itseemme ja omaan tekemiseemme nivoutuvat joukkueeksi, ja se on tärkeää varsinkin lyhyessä turnauksessa.

– Toivottavasti kavereille tulee mieleen se fiilis, kun on ulkojäillä, pakkanen vähän kiristää poskia, ja pelaat sillä meiningillä, että täysillä mutta pilke silmäkulmassa. Sillä fiiliksellä mennään.

Nuoret Leijonat on voittanut 2010-luvulla kaksi maailmanmestaruutta. Vuonna 2014 finaalissa kaatui Ruotsi ja kaksi vuotta myöhemmin Venäjä jatkoerässä.