Uusi superketju Liigaan? Kärpät iski NHL-superlupaukset yhteen – ”Ego kaipaa epäonnistumisia”


© Kuva: Joonas Hepola

HELSINKI. Kärpät esittelee lauantaina ensimmäistä kertaa Liigassa uuden huippuketjun, kun hallitseva mestari aloittaa pelinsä ottelulla KalPaa vastaan.

Joukkueen kakkosketju on monella tapaa mediaseksikäs – kokenut Mika Pyörälä saa rinnalleen nuoret NHL-lupaukset Rasmus Kuparin ja Aleksi Heponiemen. Kolmikko on aloittanut syksynsä pirteästi, trio on iskenyt kovia tehoja sekä CHL:ssä että harjoituspeleissä.

Joukkueen päävalmentaja Mikko Manner on seurannut innolla nuorison tekemistä. Kolmikkoa johtava keskushyökkääjä Kupari on ottanut NHL-varauksen myötä valtavasti askelia eteenpäin.

– Hän on kasvanut korvien välissä todella paljon kesän aikana. Hän on vastaanottavaisempi kaukalossa tuleville takaiskuille ja haasteille. Hän on tyypillinen pelaaja, joka on loistanut läpi uransa kiekollisella pelillään ja himolla ratkaista otteluita. Ne ovat hänen suurimmat vahvuudet, Manner pohtii Liigan mediapäivässä SuomiKiekko-sivustolle.

– Rasmuksen kanssa tehdään päivittäin töitä, jotta kun hän aikanaan lähtee Los Angelesiin, hänen ei tarvitse oppia näitä juttuja enää kantapään kautta. Koska siellä se kilpailu on vielä tuplasti kovempaa.Jos Kupari tuli Kärppien valmennukselle tutuksi jo viime kaudella, oli Heponiemi kesän alussa Mannerin mukaan ”täysi mysteeri”.

– Aiemmin olin nähnyt häntä vain alle 20-vuotiaiden kisoissa. Tehopisteet ovat nähneet varmaan kaikki. Hän on ollut todella positiivinen yllätys minulle. Vaikka hän on pienikokoinen kaveri, hän ei kaihda kaksinkamppailuja. Siinä näkee, että hän on pelannut pienessä kaukalossa.

– Hän on luonteeltaan todella määrätietoinen. Hän tietää joka päivä, miksi tulee hallille. Hänellä on unelma kasvaa NHL-pelaajaksi. Valmentajana ei tarvitse olla huolissaan, onko hän treeneissä skarppina. Hyvänoloinen paketti, jolla riittää taitoa ja nopeutta.

Mika Pyörälä toimii esikuvana kahdelle teinitähdelle. Kuva: Juha Tamminen.

”Aikaa epäonnistua”

Nuori kaksikko on löytänyt toisensa nopeasti. Manner nostaa esille myös ketjun kolmannen lenkin: kokenut leijonavääntäjä Pyörälä on tärkeä opettaja kahdelle nuorukaiselle.

– Hän on käyttäytymisellään ja teoillaan johtava pelaaja. Hän ei keksi koskaan tekosyitä. Jos tulee turpiin, hän pyrkii kirkkain silmin parantamaan ja ruoskii itseään sekä joukkuekavereitaan oikealla tavalla. Varmaan tämä karisma tarttuu näihin nuoriin kavereihin. Ja auttaa sietämään niitä tunteita, joita tämä pelikenttä tuo mukaan. On helppo orientoitua, kun tulee maaleja ja on flow-tilassa. Mikan suuruus tulee näkymään, kun tulee vaikeuksia ja tappioita.

Manner uskoo, että 18-vuotiaan Kuparin ja 19-vuotiaan Heponiemen pistäminen samaan ketjuun auttaa molempia. Nuorukaisten kohdalla tarvitaan kuitenkin malttia. Odotukset lähtevät helposti laukalle, jos taitoa on poikkeuksellisen paljon.

– Meidän tarkoitus on antaa heille aikaa epäonnistua kentällä. Kokea myös epäonnistumisen tunteita, joita oma ego vaatii. Jotta voi kasvaa pelaajaksi, joka pystyy kohtaamaan erilaisia odotuksia ja haasteet tuovat. Heidän fyysiset ja pelilliset taidot riittävät Liigassa tekemään tulosta. Meidän pitää olla kärsivällisiä ja antaa heidän kasvaa rauhassa, Manner muistuttaa.

Kärppien ja KalPan välinen ottelu alkaa lauantaina klo 17.00.


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!