Kanadalaisten NHL-pelaajien määrä on romahtanut – miten on suomalaisten laita?

© Kuva: Getty Images

Vuosikymmeniä kanadalaiset pelaajat ovat olleet NHL:ssä enemmän sääntö kuin poikkeus. Esimerkiksi 70-luvulla kaikista pelaajista lähes 90% oli kanadalaisia. Luku on vähentynyt tasaisesti vuosien mittaan, ja vuonna 2015 vaahteranlehtilippujen määrä oli alle puolet, 45,3%.

Syitä trendiin on useita. Yksi niistä on jääkiekon nousu USA:n jääkiekon nousu ja maan laadukas juniorityö. Jenkeillä on 2000-luvun U18-maailmanmestaruuskisoista peräti 10 mestaruutta. Kanadalla kultamitaleja on kolme. USA:n kansalaisia NHL:n pelaajista on jo yli neljännes.

Toinen syy on jääkiekon suosion kasvaminen maailmalla. Aiemmissa lätkän lilliputti maissa tuotetaan nykyisin laadukkaita pelaajia kuten Nico Hishier (Sveitsi), Leon Draisaitl (Saksa) ja Nikolaj Ehlers (Tanska).

Suomen tilanne

Entäpä Pohjolan piskuinen Suomi? Suomalaisia NHL-pelaajia on enemmän kuin koskaan. Kaudella 2017-18 Suomi on maailman parhaan kiekkoliigan pelaajien neljänneksi yleisin kotimaa; taakse jäävät venäläiset, tshekit ja slovakit.

2000-luvun lama pelaajakehityksessä on taakse jäänyttä elämää. Suomi on kakkosena U18-kisojen menestyksessä sekä mestaruuksissa että mitalien yhteismäärässä mitattuna.