Kärppien päävalmentaja Mikko Manner odottaa innolla tällä viikolla alkavaa CHL-kautta.

Kärpät kohtaa alkulohkossa Mountfieldin, Thomas Sabo Ice Tigersin sekä Rouen Dragonsin.

– On se aina siistiä kohdata eri maista erilaisia joukkueita, sellaisia mitä et heti tunne. Se tuo niin valmennukselle kuin pelaajille uutta pikkupoikamaista intoa. Sitä mistä urheilussa on kysymys, Manner summaa SuomiKiekko-sivustolle.

Uusien joukkueiden kohtaaminen tuo omat haasteensa, mutta Mannerin mukaan kaikki keinot yritetään hyödyntää. Näihin keinoihin kuuluu myös yhteydenpito suomalaiskollegoiden kanssa.

– Kaikki keinot yritetään hyödyntää. Ensimmäiset pelit ei tule olemaan niin helppoja, ei tiedä löytyykö vastustajien harjoitusotteluista välttämättä nauhoja. Sitten kun sarjat alkaa, niin varmasti saadaan sitä uutta tietoa. Totta kai me koutsit soitellaan toisillemme ja annetaan vinkkejä. Yritämme pitää sillä tavalla suomalaisten puolia, Manner kertoo.

Melko suuresta pelaajien vaihtuvuudesta huolimatta Manner kertoo, että lähtijät on saatu korvattua hyvin.

– Meidän pakisto pysyi hyvinkin samana, Atte (Ohtamaa) tuli Koiviston Miikan tilalle. Attehan on valmentajan näkökulmasta aivan täydellinen pelaaja. Maalivahditkin pysyi samana, joten peräpää luo hyvää pohjaa meille nuorien hyökkääjien taakse.

Viime kaudella Kärpät Suomen mestaruuteen valmentanut Manner ei aseta uusille pelaajilleen paineita, vaan tukee uusia pelaajia ja antaa heille rauhassa mahdollisuuden osoittaa taitonsa.

– Meidän valmentajien tehtävä on luottaa siihen, että seura, kulttuuri ja pelaajat ympärillä auttavat uusia pelaajia. Heidän lahjakkuus ilmanmuuta riittää siihen rooliin heidät on hommattu. Meidän pitää tukea pelaajiamme paljon.

Manner muistuttaa, että viime kauteen lähdettiin hyvin samanlaisilla odotuksilla.

– Minullekin tultiin ennen viime kautta monesti sanomaan, että teiltä puuttuu kokonaan ykköskenttä. Loppujen lopuksi kaikki kyllä tietävät, että löytyi sitten ihan hyvä ykköskenttä meille. Tämä on niin pienestä kiinni. Kun olen nähnyt jäällä näitä meidän uusia hyökkääjiä, niin kaikki ovat kyllä ansainneet paikkansa Oulun Kärpissä. Ne taidot mitä heillä on, tullaan varmasti saamaan jokaisesta paljon iloa, Manner hehkuttaa.

Tulevaisuuden huippunimi?

Kärpät onnistui tekemään siirtomarkkinoilla todellisen huippukaappauksen, kun Aleksi Heponiemi liittyi seuraan Kanadan juniorisarja WHL:stä. Manner povaa nuorelle huippulupaukselle menestyksekästä kautta.

– Kyllä kahteen ensimmäiseen kenttään tulee mahtumaan. Tuloksentekijänroolia ilman paineita on aseteltu hänelle. Roolia ja luottoa tulee kyllä saamaan. Hän on todella pelinopea kaveri päästänsä, kun hänen otteitaan katsoo niin on aivan kuin kala vedessä tässä meidän tyylisessä jääkiekossa. Todella määrätietoinen kaveri, kuvittelen että varmasti sellainen jota monet haluavat tulla katsomaan suomikiekossa. Haluaa tehdä maaleja, haluaa ratkaista, ja haluaa aina mennä kentälle. Uskaltaa todellakin tehdä niitä ratkaisevia ja hienoja syöttöjä.

Manner kertoo, ettei 19-vuotias Heponiemi ole välttämättä ainoa tulevaisuuden huippunimi, joka valitsee seurakseen Oulun Kärpät.

– Kyllä tykkään ajatella, että meidän pelityylillä ja peli-identiteetillä on ollut positiivinen vaikutus Aleksin seuravalinnassa. Meihin on alkanut sellainen imu tulla takaisin. Nuoret pelaajat, jotka haluavat pelata rohkeaa jääkiekkoa, ja ketkä tavoittelevat paikkaa NHL:ssä, kokevat, että Oulun Kärpät on hyvä paikka ponnahtaa Pohjois-Amerikkaan. Meillä on koko kaupungissa tietynlainen voittamisen kulttuuri, joten myös ympäristö ruokkii näitä tavoitteellisia nuoria urheilijoita eteenpäin.

Kärpät aloittaa CHL-kautensa perjantai-iltana kotiottelulla ranskalaista Rouen Dragonsia vastaan. Ottelu alkaa klo 19.00.

C More näyttää kaikki suomalaisjoukkueiden CHL-ottelut suorina lähetyksinä suoratoistopalvelussa www.cmore.fi.

HAASTATTELU: Aarni Reunanen