Erilaiset päävammat päättivät aikansa huippulupauksiin kuuluneen Eric Lindrosin uran ennenaikaisesti, jonka lisäksi häneltä meni monta pelivuotta pipariksi. Hän, jos joku, tietää, että millaista oli elää jatkuvien aivotärähdysten kanssa aikana, jolloin asiasta ei tiedetty urheilupiireissä juuri mitään.

Nykyään hän yrittää itse ajaa asiaan liittyvää tietoa eteenpäin. Lindros on mukana projektissa, joka opettaa urheilijoita, valmentajia, vanhempia ja yhteisöä laajemmin aivotärähdyksien vaaroista.

Kanadassa on ryhdytty toimiin asian suhteen aina lakisääteisellä tasolla asti. Ontarion provinssi äänesti läpi niin sanotun Rowan-lain, joka pyrkii suojelemaan ihmisiä päävammoilta ja opettamaan niiden vaaroista. Laki on nimetty 17-vuotiaana rugby-pelin aikana saamaansa päävammaan kuolleen Rowan Stringerin mukaan.

– Kyllä, laki meni läpi ja se on nyt voimassa. Mutta on yksi asia, että laki on voimassa ja toinen asia on panna se täytäntöön, Lindros sanoo Toronto Sunille.

– Idea Rowan-lain takana on saada ihmiset tietoisiksi ja antaa heille työkaluja, jolla heitä opetetaan ja informoidaan.

Lindros on saanut tuekseen entisen maalivahdin Ken Drydenin, joka on valmis mullistamaan lajin säännöt päästäkseen aivotärähdyksistä eroon kokonaan. Dryden, entisenä Kanadan hallituksen ministerinä, on vahva nimi tukemaan Lindrosin sanomaa.

– Hän on mies, joka ei siedä hölynpölyä. Ihalien sitä. Hän on keskittynyt siihen tulokulmaan, että miksi joku on vaarassa saada aivotärähdyksen ylipäänsä. Voimmeko muuttaa sääntöjä? Muuttaa peliä erilaiseksi?

Dryden haluaa kokonaan eroon päävammoista sen sijaan, että aivotärähdyksien hoitoa kehitetään. Hän on jopa valmis muuttamaan lajin sääntöjä, ja samalla muuttamaan pelin luonnetta, jotta tämä tapahtuu.

– Jumala varjelkoon sääntömuutokset, mutta Ken nosti esiin hyvän pointin. Kun jääkiekkoa alettiin pelata, et saanut syöttää eteenpäin. Sellaista ei ollut. Ja katso peliä nyt. Hänen pointtinsa oli mahtava. Muutoksia voi tehdä.