Jo 23 uutta ruotsalaispelaajaa on tehnyt viime kevään jälkeen sopimuksen NHL:ään. Suuri osa diilin tehneistä on nuoria lupauksia.

Yksi eniten pelaajia menettäneistä SHL-seuroista on Djurgårdens IF. Joukkueen toimitusjohtaja Joakim Eriksson onkin vallitsevasta käytännöstä käärmeissään.

Viikonvaihteessa Djurgårdenin Axel Andersson, 18, teki sopimuksen Boston Bruinsin kanssa – ilman kokemusta yhdestäkään miesten ottelusta.

– On suuri ongelma, kun NHL-seurat tekevät sopimuksia aina vain nuorempien pelaajien kanssa. Mielestäni se ei kunnoita sitä kehitystyötä, jota olemme Ruotsissa lahjakkuuksiemme eteen tehneet, Eriksson sanoi Expressenille ja jatkoi:

– Kun NHL-seurat tekevät sopimuksia 18-vuotiaiden kanssa, jotka eivät ole vielä edes pelanneet miesten pelejä, hankkivat he vaikutusvaltaa pelaajiin ja heidän agentteihinsa. Heitä kohdellaan kuin kauppatavarana.

Erityisesti kiekkopomoa huolestuttaa nuorten pelaajien kehittyminen, kun yli 80 ottelua kestävällä kaudella mahdollisuus harjoitella fysiikkaa ja taitoja jäällä on erittäin rajallista.

Erikssonin mukaan nuorten ruotsalaispelaajien kannattaisi usein jäädä vielä hetkeksi kotimaahansa kehittymään.

– Meillä on pehmeämmät arvot ja mietimme enemmän kehittymistä. Lisäksi pelien ja harjoittelun suhde on parempi. Ruotsi on maailman paras lahjakkuustehdas ja toivoisin NHL-joukkueilta enemmän kunnioitusta sille, Eriksson painottaa.

Hän peräänkuuluttaakin, että taalaliigan joukkueet malttaisivat odottaa edes sen aikaa, kunnes pelaaja löisi itsensä läpi SHL:ssa.