Kun Toronto Maple Leafs onnistui hankkimaan monien tavoitteleman tähtihyökkääjän John Tavaresin riveihinsä, kävi selväksi, että joukkue on lähitulevaisuudessa vakavasti otettava Stanley Cupin tavoittelija. Tavaresin saapumisen myötä joukkueen hyökkäys on erittäin tulivoimainen, kun rivissä oli jo entuudestaan mm. nuori superhyökkääjä Auston Matthews.

Mutta samalla, kun Tavares saapui, alkoi erikoinen spekulaatio siitä, kumpi on joukkueen tuleva johtaja ja kapteeni: 20-vuotias Matthews vai meritoituneempi ja rutinoituneempi Tavares, 27.

Matthews (kuvassa) on Toronton oma varaus ja koko NHL-draftin ykkösvaraus kahden vuoden takaa. Nuorukainen on takonut kahden ensimmäisen NHL-kautensa aikana 144 runkosarjan ottelussa kovat tehot 74+58=132.

Tavaresilla, kesän 2009 draftin ykkösvarauksella, taas on takanaan jo yhdeksän kautta ja 669 runkosarjan ottelua New York Islandersin paidassa. Hän on saanut kasaan tehot 272+349=621.

Erikoiseen spekulointiin johtajuudesta ja kapteeniudesta on ajauduttu kahdesta syystä. Siksi, että Maple Leafs on pelannut ilman vakituista kapteenia jo yli kahden kauden ajan. Jostakin syystä joukkueella ei ole ollut nimettyä kapteenia sen jälkeen, kun puolustaja Dion Phaneuf kaupattiin Ottawa Senatorsiin helmikuussa 2016. Toinen syy on se, että kiekkohullussa Torontossa ihmiset haluavat spekuloida ja väitellä kaikesta, mikä vähänkään liittyy jääkiekkoon ja etenkin Maple Leafsiin.

Kokemus vai nuoruus?

Tavares oli viitenä viime kautena Islandersin kapteeni. Hän olisi tavallaan luonnollinen valinta kokemuksensa ansiosta. Mutta Matthews on Maple Leafsin oma ykkösvaraus, ns. franchise-pelaaja, jonka varaan Maple Leafs on suunnitellut rakentavansa tulevaisuutensa.

[nosto tasoitus=”oikea”]John on loistava jääkiekkoilija. Auston on erittäin hyvä jääkiekkoilija. Heistä tulee upeat joukkuetoverit.[/nosto]

Nyt keskusteluun on saatu lausunto erittäin arvovaltaiselta taholta. Matthewsin asioita hoitavaa agenttitoimistoa johtava Bobby Orr, yksi kaikkien aikojen suurimmista NHL-legendoista, sanoi TSN-kanavan videolla koko keskustelun olevan joutava.

– John on loistava jääkiekkoilija. Auston on erittäin hyvä jääkiekkoilija. Heistä tulee upeat joukkuetoverit, Orr sanoi.

– On ihan höpöhöpöä, että Auston olisi huolissaan tästä asiasta. Väitteessä ei ole perää. He ovat hyvä joukkue, ja heistä tulee erinomainen joukkue. John autaa joukkuetta pääsemään lähemmäs tavoitettaan, ja vain se kiinnostaa Austonia, Orr painotti.

Tavallaan koko keskustelu on huvittava. Maple Leafs ei nimittäin ole edes vielä valinnut kapteeniaan. Orr vakuuttaa, että Matthews pystyy elämään minkä tahansa ratkaisun kanssa.

– Mitä ikinä seura tekeekään, tiedän, että Auston hyväksyy sen. NHL:ssä on paljon todella hyviä pelaajia, jotka eivät ole koskaan olleet kapteeneita, Orr muistutti.

– Johtavat pelaajat ovat johtajia jäällä C:n tai A:n kanssa tai ilman. Näin se on myös Johin ja Austonin kohdalla. Vain siitä on kyse. Koko tämä keskustelu erimielisyydestä on naurettava. Se ei yksinkertaisesti ole totta, Orr naulasi.

Lue nhl.comin juttu aiheesta tästä linkistä.