Leijonalegenda Jere Lehtinen kuvailee Suomi-kiekon käännekohtaa: ”Se oli aivan valtavaa – me muutimme sen”

© Kuva: Pasi Heikkilä
NHL:ssä huippumatsi Colorado - Vegas! Ota tipsi talteen ja käytä tarjous hyväksesi!

Entinen Leijonien ja Dallas Starsin NHL-joukkueen laitahyökkääjä Jere Lehtinen aateloitiin kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n kunniagalleriaan Hall of Fameen tämän kevään MM-kisojen aikana.

Urallaan Leijonissa kahdeksan arvokisamitalia (mm. MM-kulta 1995 ja olympiahopea 2006) voittanut Lehtinen lopetti peliuransa keväällä 2010. Viimeisellä kaudellaan Lehtinen oli mukana voittamassa Leijonille olympiapronssia Vancouverista.

Ensimmäisen kerran Lehtinen osallistui olympialaisiin jo 1994 Lillehammerissa, joista tuliaisina oli niin ikään pronssia. Vuodesta 2014 Lehtinen on toiminut Leijonien GM:nä. Helmikuussa 2014 hän oli Leijonien taustaryhmässä Sotshin olympialaisissa.

Yhteistä näille 20 vuoden välein käydyille olympialaisille oli, että Suomi voitti mitalipeleissä Venäjän ja jätti tämän ulos mitaleilta. Lillehammerissa 1994 Suomi kukisti itänaapurin pronssipelissä, Sotshissa Suomi järkytti isäntämaata kukistamalla tämän puolivälierissä.

Lehtiseltä kysyttiin aateloinnin yhteydessä tehdyssä haastattelussa, mikä merkitys tällaisilla voitoilla on ollut Suomi-kiekon kollektiiviselle itseluottamukselle.

– 1980-luvulla pelaajat eivät edes kuvitelleet voivansa voittaa Venäjää (ent. Neuvostoliitto). Me muutimme asian. Se alkoi juniorimaajoukkueista. Voitimme heidät, ja se jatkui miesten turnauksissa. On ollut hienoa olla mukana muutoksessa, Lehtinen kertasi.

– Se oli aivan valtavaa. Kyse on itseluottamuksesta. Emme katsoneet emmekä katso taaksepäin. Nykyään ajattelemme, että kuka tahansa tuleekaan vastaan, meillä on mahdollisuus voittaa. Tämä on kaikkiaan iso asia Suomen jääkiekossa. Joka vuosi emme tietenkään voita mitään, ja joinakin vuosina menemme päätyyn asti. Mutta aina meillä on tunne, että meillä on mahdollisuus, Lehtinen sanoi.


Barcelona voittaa Napolin – nappaa JÄTTIKERROIN 50.00!

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Saat nyt jättikertoimen 50.00 Barcelonan voitolle Napolista.

NHL:ssä huippumatsi Colorado - Vegas! Ota tipsi talteen ja käytä tarjous hyväksesi!