Seitsemän sanaa, joita et olisi uskonut kuulevasi viime syksynä: Vegas Golden Knights pelaa Stanley Cupin finaaleissa!

Tämä varmistui myöhään eilen illalla Suomen aikaa, kun Vegas voitti Winnipeg Jetsin vieraissa 2–1 ja vei Läntisen konferenssin finaalisarjan nimiinsä voitoin 4–1.

Täksi kaudeksi NHL:ään laajennusjoukkueena liittynyt Golden Knights on murskannut kauden mittaan käytännössä kaikki mahdolliset tulokasjoukkueiden ennätykset. Pudotuspelien aikana joukkueen tekemiset ovat saaneet jo aivan uskomattomia mittasuhteita.

NHL:n satavuotisessa historiassa vain kaksi joukkuetta ennen Golden Knightsia on selviytynyt ensimmäisellä kaudellaan Stanley Cupin finaaleihin: Toronto Arenas sarjan ensimmäisellä kaudella 1917–18 ja St. Louis Blues tasan viisikymmentä vuotta myöhemmin kaudella 1967–68.

Bluesin finaalipaikkaa ei kuitenkaan tavallaan voi ottaa huomioon tässä katsannossa. Kaudeksi 1967–68 NHL laajeni kuudella joukkueella, ja laajennusjoukkueet (Blues, California Seals, Los Angeles Kings, Minnesota North Stars, Philadelphia Flyers ja Pittsburgh Penguins) muodostivat kokonaan uuden divisioonan, jonka voittaja selviytyi finaaleihin Original Six -joukkueista muodostettua toisen divisioonan parasta joukkuetta vastaan. Eli tuolla kaudella joku tulokasjoukkueista pelasi vääjäämättä finaaleissa – kuten toki myös sarjan ensimmäisellä kaudella.

Jauhot suuhun asiantuntijoille

Golden Knights oli huikaisevan hyvä jo runkosarjassa, jossa se voitti 51 ottelua 82:sta ja keräsi 109 pistettä. Joukkue voitti oman Tyynenmeren divisioonansa ja sijoittui koko NHL:n sarjataulukossa viidenneksi.

[nosto tasoitus=”oikea”]Joukkue on katkaissut kaikki tämän kevään kolme pudotuspelisarjaansa vieraskentällä.[/nosto]

Moni erehtyi pitämään Vegasin menestystä sen ansiona, että Tyynenmeren divisioona oli kokonaisuutena mitaten NHL:n heikoin. No, ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Vegas pudotti Los Angeles Kingsin tylysti voitoin 4–0, toisella kierroksella jalkoihin jäi San Jose Sharks voitoin 4–2.

Kun vastaan tuli NHL:n runkosarjan kakkonen, Winnipeg Jets, ”kaikki” olivat varmoja, että Golden Knightsin laulut on laulettu.

Vegas hävisi ensimmäisen pelin, mikä vain vankisti asiantuntijoiden varmuutta Jetsin ylivertaisuuteen. Vegas voitti neljä seuraavaa peliä.

Sensaatiojoukkue on siis pelannut 15 pudotuspeliä, joista on voittanut 12! Jo sinänsä huiman sarjan (voittoprosentti 80) takaa paljastuu lisää mielenkiintoisia faktoja.

Joka kerta, kun Vegas on hävinnyt pudotuspelin, se on voittanut seuraavan pelin. Ja mikä merkillepantavinta, joukkue on katkaissut kaikki tämän kevään kolme pudotuspelisarjaansa vieraskentällä. Se, jos mikä, kertoo joukkueen henkisestä lujuudesta. Varsinkin, kun runkosarjan mittaan puhuttiin Vegasin hyötyvän suuresti nimenomaan kotiedusta.

Alkujaan seuran omistaja Bill Foley puhui, että joukkkueen tavoite on päästä pudotuspeleihin kolmessa vuodessa ja voittaa Stanley Cup kuudessa vuodessa. Nyt joukkue on ”hieman” edellä omistajan suunnittelemasta aikataulusta.

– Odotukset meitä kohtaan olivat erittäin alhaalla ennen kautta. Mutta joukkueen keskuudessa usko oli kova, joukkueen tähtihyökkääjä Jonathan Marchessault sanoi finaalipaikan varmistuttua nhl.comin mukaan.

– Olemme kuulleet sitä samaa ihan kauden alusta alkaen. Kaikki ajattelivat, että jossain vaiheessa me annamme periksi. Me rakastamme sitä, että saamme näyttää pitkää nenää vihaajillemme, Marchessault täräytti.

Vegas Golden Knights kohtaa Stanley Cupin finaaleissa joko Tampa Bay Lightningin tai Washington Capitalsin. Tampa johtaa Itäisen konferenssin finaalisarjaa voitoin 3–2. Sarjan kuudes ottelu pelataan ensi yönä Suomen aikaa.