Sveitsin sunnuntaina saavuttama jääkiekon MM-hopea oli maalle vasta kolmas lajin MM-hopea kautta aikojen. Ensimmäinen tuli vuonna 1935 Davosissa pelatuista kotikisoista. Seuraavaksi alppimaa oli hopealla vasta vuonna 2013, kun se hävisi Tukholmassa pelatussa finaalissa Ruotsille – aivan kuten sunnuntaina Kööpenhaminassa.

Pronssisia MM-mitaleita Sveitsillä on peräti kahdeksan, vuosilta 1928–53. Mitalien välillä ehti siis vierähtää peräti 60 vuotta, mutta kaksi finaalipaikkaa viiden vuoden aikana osoittaa, että Sveitsi on kiilannut pysyvästi maailman jääkiekkoeliittiin.

Sveitsi oli lähellä voittaa jopa MM-kultaa, sillä se johti finaalia kahdesti varsinaisella peliajalla ja vielä rangaistuslaukauskilpailun aluksi. Lopulta rutinoituneempi ja yksilötaitavampi Ruotsi vei kuitenkin kultamitalit jo 11:nnen kerran.

Kotiin palattuaan Sveitsin joukkue sai lähes mestarien vastaanoton. Jo Zürichin lentokentällä järjestettiin komea tilaisuus, ja juhlat vain paranivat Zürichin keskustassa.

Melko pian hopea alkoi maistua pelaajien suussa hyvältä.

Silti pelaajat ja kansa haluavat enemmän. Maajoukkueen kenties suurin tähti, Minnesota Wildin NHL-hyökkääjä Nino Niederreiter julkaisi tänään twitter-tilillään viestin, jossa hän purkaa koskettavasti omia tuntojaan.

Niederreiter siteeraa viestissään erästä maailmanhistorian suurmiestä, rotusorron vastaista taistelua käynyttä ja Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993 voitanutta Nelson Mandelaa.

– Se näyttää aina mahdottomalta, kunnes se on tehty. – Nelson Mandela, Niederreiter aloittaa viestinsä.

– Yhtenä päivänä me vielä voitamme sen kaiken. Kiitos, fanit, kaikesta tuestanne ja viesteistänne. Rakastan pelaamista maani puolesta ja olen ylpeä ollessani sveitsiläinen, Niederreiter kirjoittaa.

Katso Niederreiterin twiitti ja pätkä Sveitsin hopeajuhlista alta.

nino niederreiter

@thelnino22
„It always seems impossible until it’s done.“ - Nelson Mandela.

One day we are going to win it all. 🏆
Thank you fans for all your support and messages! I love playing for my country and I’m proud to be SWISS 🇨🇭

Swiss Ice Hockey

@SwissIceHockey
Wow! Danke!