Winnipeg Jets joutuu kesällä isojen päätösten eteen, kun se pohtii uutta jatkosopimusta joukkueen maalipyssylle Patrik Laineelle. Tamprelaisen tulokassopimusta on enää yksi kausi jäljellä, joten jatkopahvi saatetaan allekirjoittaa jo ennen syksyn pelien alkua.

Laineen tulevan sopimuksen suuruudesta ollaan käyty useita keskusteluja. Roima palkankorotus on ainakin tulossa, sillä kauden maalipörssin kakkosnimi tienaa tällä hetkellä 925 000 dollarin palkkaa. Hulluimmissa ennakoissa puhutaan jopa yhdeksän tai kymmenen miljoonan vuosiansioista.

Jets haluaa pitää Laineen Winnipegissä ja Laine haluaa jäädä Winnipegiin. Hyökkääjän rakkaus joukkuetta kohtaan voi johtaa monivuotiseen jatkoon, joka kestää 7-9 kautta. Vastaavat megadiilit eivät ole NHL:ssä enää uusi juttu.

Suosittu The Hockey News -lehti vertaa Laineen tilannetta Leon Draisaitlin ja Jack Eichelin sopimuksiin. Molemmat NHL-supertähdet tekivät seurojensa kanssa monivuotiset diilit, jotka nostivat heidät sarjan palkkatilastojen kärkisijoille. Kaksikosta Eichel solmi suuremman sopimuksen, joka rasittaa Buffalo Sabresin palkkakattoa peräti kymmenellä miljoonalla dollarilla aina vuoteen 2026 asti.

Palkkakatto lähestyy

Hockey News pohtii, että jos Laineen palkka nousee yli kahdeksaan miljoonaan, se toisi Winnipegille valtaisia ongelmia tulevaisuudessa. Sopimus pitää varmasti Laineen tyytyväisenä, mutta joukkueen muut pelaajat joutuvat silloin tekemään kompromisseja.

Winnipegillä on myös toinen tärkeä jatkosopimus käsiteltävänä. Joukkueen ykköshyökkääjiin kuuluva Blake Wheeler tähtää 8-9 miljoonan sopimukseen, mikä tuo Jetsin yhä lähemmäksi palkkakattoa. Myös maalivahti Connor Hellebuyck kaipaa uutta palkankorotusta.

Kun joukkueessa pelaavat mainittujen lisäksi Mark Scheifelen (6,125 miljoonaa), Dustin Byfuglienin (7,6) sekä Nikolaj Ehlersin (6) kaltaiset palkkahirmut, Winnipeg joutuu kiristämään vyötä alemmissa ketjuissa pelaavien kanssa.

Lehti arvioikin, että uusien jättidiilien toteutuessa, Jetsille jää kaudelle 2019-2020 alle kymmenen miljoonaa käyttövaraa, millä se voi solmia uusia sopimuksia kolmos- ja nelosketjun hyökkääjien sekä alempien pakkiparien puolustajien kanssa.

– Tässä on paljon bisnestä tehtäväksi. Ensimmäinen asia on selvittää palkkakaton raja. Se kertoo meille käytössä olevat mahdollisuudet. Sitten meillä on paljon töitä edessä, Jetsin GM Kevin Cheveldayoff kommentoi kuluvan kesän tilannetta Hockey Newsin artikkelissa.