Vegas Golden Knights varmisti viime yön 4–1-voitollaan Colorado Avalanchesta paikan NHL:n pudotuspeleissä. Samalla joukkue teki historiaa sekä NHL:ssä että myös muut Pohjois-Amerikan suuret palloilusarjat huomioiden.

Golden Knightsista tuli ensimmäinen historiansa ensimmäistä kautta pelaava joukkue sitten kauden 1967–68, joka pääsi NHL:n pudotuspeleihin. Myös kausi 1967–68 on huono vertailukohta. Tuolloin kuusi uutta joukkuetta (Philadelphia, Los Angeles, St. Louis, Minnesota, Pittsburgh ja Oakland) sijoitettiin Läntiseen Divisioonaan, ja neljä ensin mainittua selviytyi pudotuspeleihin, nhl.com muistuttaa artikkelissaan.

Edmonton Oilers ja Hartford Whalers taas selviytyivät pudotuspeleihin ensimmäisellä NHL-kaudellaan 1979–80, mutta ne tulivat sarjaan WHA-liigasta. Nämä eivät siis olleet kokonaan uusia jääkiekkoseuroja, kuten täksi kaudeksi NHL:ään laajennusjoukkueena liittynyt Golden Knights on.

Syksyn 1991 jälkeen mikään laajennusjoukkue ei ollut selviytynyt pudotuspeleihin kahdella ensimmäisellä kaudellaan.

Historiaa yli lajirajojen

Vuoden 1967 NHL:n laajennuksen jälkeen yksikään joukkue myöskään amerikkalaisen jalkapallon pääliigassa NFL:ssä tai baseballin MLB:ssä ei ole yltänyt ensimmäisellä kaudellaan pudotuspeleihin. Koripalloliiga NBA:ssa temppu on onnistunut tämän 50 vuoden aikana neljältä joukkueelta.

Golden Knights on nyt kerännyt 103 pistettä, joilla se johtaa Tyynenmeren divisioonaa kuudella pisteellä ennen San Jose Sharksia. Koko NHL:n taulukossa vegasilaiset ovat sijalla neljä.

Myös nämä sijoitukset enteilevät historian uudelleen kirjoittamista. Kauden 1967–68 laajennuksen jälkeen mikään tulokasjoukkue ei ole voittanut NHL:ssä divisioonaansa.

Kauden 1926–27 jälkeen taas mikään tulokasjoukkue ei ole sijoittunut koko NHL:ssä viiden parhaan joukkoon. Tuolloin New York Rangers oli kymmenen joukkueen sarjassa kolmas.

50 viime vuoden aikana muissa isoissa sarjoissa vain NBA:n Denver Nuggets kaudella 1976–77 on pystynyt tulokaskaudellaan voittamaan divisioonansa ja olemaan koko liigassa viiden parhaan joukossa.

Lähde: nhl.com