Kuka vielä muistaa leijonalegenda Veli-Pekka ”Vellu” Ketolan sanat muutaman viikon takaa?

Ketola lausui SuomiKiekko.comin jutussa, jossa ruodittiin suomalaisen jääkiekon tilaa Pyeongchangin olympiapettymyksen jälkeen, seuraavasti:

– Täytyy ottaa huomioon, että muillakin on tulossa se uusi sukupolvi. Esimerkiksi NHL:ssä ei ole Jarin (Kurri) ja Teemun (Selänne) jälkeen paljon suomalaisia näkynyt pistepörssin 20 parhaan joukossa. Toki ne ovat vaan tilastoja, mutta jotakin nekin kertovat, Ketola huomautti.

Kommentti liittyi Leijonien nykytilaa ja lähitulevaisutta arvioineeseen juttuumme. Muutamien edellisten arvokisojen perusteella Ketola päätyi aprikoimaan, että kenties on vain hyväksyttävä, että syksyn 2016 World Cupista Pyeongchangiin ulottuvalla ajanjaksolla on nähty Suomi-kiekon tilanne koko karuudessaan.

– Jos on vain hyväksyttävä, että tämä on tasomme, Ketola sanoi jutussa.

(Lue koko juttu tästä linkistä.)

Sittemmin on tapahtunut kummia. Toden totta, NHL:n pistepörssin 20 parhaan joukossa, jota monet NHL-fanaatikot päivittäin tuijottavat Ylen teksti-tv:ltä, ei ole aikoihin nähty suomalaispelaajan nimeä.

Ja nyt, yhtäkkiä, teksti-teeveen sivun 238 ensimmäisellä alasivulla komeilee kahden suomalaispelaajan nimi!

Mikko Rantanen (kuvassa) on koko NHL:n pistepörsissä jo sijalla 16 huimilla tehoillaan 23+47=70. Colorado Avalanchen 21-vuotias hyökkääjä on noussut tällä kaudella raketin lailla koko NHL:n hyökkääjäeliittiin.

Rantasta vain vuoden vanhempi Aleksander Barkov on NHL-pörssissä sijalla 18 tehoillaan 25+44=69. Barkovin pistekeskiarvo on jopa hitusen parempi kuin Rantasella, sillä Barkov on pelannut 66 ottelua, Rantanen 68.

Jos suomalaisnuorukaisten tahti jatkuu samana runkosarjan loppuun, kumpikin myös rikkoo maagisen 80 pisteen rajan. Edellisen kerran tuohon on suomalaispelaajista pystynyt Teemu Selänne kaudella 2010–11, kun Anaheim Ducksin hyökkääjä teki tasan 80 (31+49) tehopistettä.

Myös Winnipeg Jetsin Patrik Laine hätyyttelee tällä kaudella 70 tehopisteen rajaa. Nyt Laineella, 19, on kasassa tehot 41+24=65. Laine kilvoittelee kiivaasti myös NHL:n maalipörssin voitosta.

Kuka siis vielä väittää, ettei suomalaisen jääkiekon tulevaisuus olisi valoisa?