Jääkiekkolegenda Veli-Pekka ”Vellu” Ketola oli ennen olympiaturnausta vakuuttunut siitä, että Suomi on yksi turnauksen ammattimaisimmista joukkueista. Ketola myös uskoi, että Leijonien vahva yhteinen historia ja pelitapa sekä viime kausien yhteiset kokemukset ovat sinivalkoisille iso etu suhteessa moneen muuhun joukkueeseen.

Toisin kävi. Leijonat lähti tylysti laulukuoroon hävittyään puolivälierän 0–1 Kanadalle.

[nosto tasoitus=”oikea”]Se on ihan selvä asia, että kun pelataan parhailla miehillä, Suomi ei ole mitaleilla.[/nosto]

– Nyt oli loistava mahdollisuus todelliseen jackpotiin, vähän tällainen tasoittava kierros. Se on ihan selvä asia tällä hetkellä, että kun pelataan parhailla miehillä, Suomi ei ole mitaleilla. Se nähtiin muun muassa World Cupissa. Silloin, kun parhaat ovat mukana, me olemme pikkumaa, Ketola latoo totuuden pöytään.

Ketolan mielestä Suomen kansan menestysodotukset ovat tätä nykyä jopa vähän ylimitoitetut.

– Ainahan kansa odottaa Leijonilta tulossa. Mutta jos totuus onkin se, että tämä on tällä hetkellä Suomen taso. Aika paljon kisoja on viime vuosina pelattu ilman mitaleita, Ketola pohtii.

– Kärki on helvetin kova, mikä on karusti todettu viime kisoissa. Tulevissa MM-kisoissakin paljon riippuu siitä, millaisen ryhmän mikäkin joukkue saa kasaan.

Ketola on huolissaan erityisesti suomalaispelaajien yksilötaidoista – osa-alueesta, jota on viime vuosina kilvan hehkutettu.

Ketolan mukaan puolivälierässä näki, että Kanadalla oli paljon enemmän yksilötaitoa kuin Suomella. Näin siitä huolimatta, että yli 400 Kanadan parasta pelaajaa tahkosi samaan aikaan NHL:ssä. Suomella NHL-pelaajia on vajaat 40.

[nosto tasoitus=”oikea”]Sitten kun meidän peli on eliminoitu, meidän yksilöt eivät riitä ratkaisemaan pelejä.[/nosto]

– Sitten kun meidän peli on eliminoitu, ja huippumaat eliminoivat sen aika hyvin, meidän yksilöt eivät riitä ratkaisemaan pelejä. Ei ole riittävän paljon niitä, jotka pystyvät ratkomaan. Jos viidellä viittä vastaan -peli hävitään jopa Etelä-Korealle, niin kertoohan se jostain, Ketola täräyttää.

Suomessa on puhuttu paljon siitä, että maajoukkueelle olisi kasvamassa uusi huipputaitava ja menestymään tottunut sukupolvi, joka tekee parhaillaan läpimurtoaan NHL:ssä.

Ketola muistuttaa jälleen kerran realiteeteista.

[nosto tasoitus=”oikea”]NHL:n pistepörssissä ei ole paljon suomalaisia näkynyt 20 parhaan joukossa.[/nosto]

– Täytyy ottaa huomioon, että muillakin on tulossa se uusi sukupolvi. Esimerkiksi NHL:ssä ei ole Jarin (Kurri) ja Teemun (Selänne) jälkeen paljon suomalaisia näkynyt pistepörssin 20 parhaan joukossa. Toki ne ovat vaan tilastoja, mutta jotakin nekin kertovat, Ketola huomauttaa.