Jos tavallinen kaduntallaaja ei Mikael Granlundia muuten tunne, niin siitä tuntee.

Siis siitä ilmaveivistä Venäjän verkkoon MM-välierässä 2011. Siitä, josta on tehty muun muassa postimerkki ja laulu.

Siitä maalista johtuen Granlundin kaikki muu erinomaisuus jääkiekkoilijana on jäänyt hieman pimentoon, tai ainakin varjoon. Monelle suomalaiselle hän on yhä vain ”ilmaveivi-Mikke”. Mutta siitä hänen on ”syyttäminen” vain itseään.

Ilmaveivinsä jälkeen Granlund kiekkoili vielä kauden HIFK:ssa saalistaen 45 ottelussa kovat tehot 20+31=51.

Nyt Granlundilla on menossa kuudes kausi NHL-kaukaloissa. Viime kausi oli todellinen läpimurto, kun Granlund teki 81 ottelussa pisteet 26+43=69. Viime ja tällä kaudella miehen meno on ajoittain näyttänyt samalta kuin aikanaan Suomen juniorikaukaloissa tai SM-liigassa: Granlund tekee kaukalossa mitä haluaa.

Viime yönä Suomen aikaa Granlundilta nähtiin taas sellainen suoritus, jonka ei pitäsi olla mahdollinen. Sellainen, joista niitä lauluja ja postimerkkejä pitäisi tehdä. Mutta miten ikuistetaan kuusi sekuntia postimerkkiin?

Niin kauan Granlundin uskomaton suoritus kesti.

Minnesota Wild pelasi ylivoimaa, kun Granlund sai joukkuetoveriltaan Ryan Suterilta jättösyötön oman puolustusalueen b-pisteen yläkaarelle. Granlund kelasi vauhtia, ja vasta hyökkäyssiniviivalla vastaan tuli Ottawa Senatorsin alivoimanelikko.

Miten siitä mennään läpi? Siis yksin neljän vastustajan läpi?

Ei mitenkään.

Paitsi että mennään!

Juuri siniviivan päällä Granlund nosti kiekon ilmaan, typerästi vastaan rynnänneen Senatorsin tähtistatuksesta nauttivan puolustajan Erik Karlssonin mailan yli, ja samaan vipuun meni myös tämän puolustajapari Gabriel Dumont.

Koko Senatorsin nelikko saattoi vain katsella perästä, kun Granlund, Matt Dumba ja kiekko menivät vauhdilla kohti heidän maaliaan. Granlund syötti Zuckerille, tämä takaisin Granlundille, ja suomalaisen ei tarvinnut kuin siirtää kiekko tyhjään maaliin.

Se oli maali, jollaisen ei ikinä pitäisi olla mahdollinen varsinkaan NHL-kaukalossa. Mutta niin vain oli.

Koska sen teki Mikael Granlund.

Katso Granlundin käsittämätön maali jutun alussa olevalta videolta.