HELSINKI. Viime kaudella Tapparan riveissä 30 maalia paukuttanut Veli-Matti Savinainen kunnostautui yllättävissä merkeissä torstaina Karjala-turnauksessa.

Kolmannessa erässä Savinainen otti nimittäin rehellisen nyrkkitappelun Andrei Zubarevin kanssa.

– No joo! Mun mielestä siinä oli ihan pelitilanne taustalla. Mentiin hänen kanssaan kahdestaan kulmaan ja taklattiin olkapää olkapäätä vasten. Hän jäi siinä vähän kakkoseksi ja kai hän siitä sitten hermostui. Sitten tuli pieni nahina maalilla, minkä jälkeen hän heittikin hanskat tiskiin. Sitten mentiin, Savinainen kertasi tappelun taustaa SuomiKiekko-sivustolle.

EHT-turnauksissa nyrkkitappeluita nähdään todella harvoin, minkä myötä torstain mylläkän ylle tuli yllätyksen leima.

Tilanteessa Zubarev ei paljoa kysellyt, vaan itse mylly lähti rivakasti käyntiin.

– Vähän painittiin ja katoin, että jahas, hanskat ovat tipahtaneet. Sitten mietin vain, että eiköhän vastata kutsuun miehekkäästi, Savinainen kävi läpi.

– En edes tiennyt heti, että kuka siinä oli vastassa. En nähnyt hänen nimeään. Kysyin vasta pelin jälkeen, että kuka mahtoi olla kyseessä. Ei ollut mitään vanhoja kaunoja alla.

Perjantaina Savinainen ei antanut itsestään väsynyttä kuvaa valtavien silmäpussien kanssa. Kasvoissa näkyi enemmänkin osoituksia edellisillan mylläkästä. 31-vuotiaan hyökkääjän toinen silmä oli ottanut osumaa, eli suomeksi sanottuna Savinaiselle oli tullut musta silmä.

– Siitä tuli, Leijona-hyökkääjä myönsi.

– Jääkiekkoilijalla on hyvä olla vähän mustelmia ja arpia, Savinainen naureskeli.

Viime kaudella Liigassa Savinainen ei noussut esille mitenkään tappelutaitojensa myötä. Torstain mylläkkä ei ollut kuitenkaan uran ensimmäinen.

– Kyllä noita yleensä tulee, ainakin yksi kauteen. Viimeksi noita oli kunnolla KHL:ssä kaudella 2013-14. Silloin niitä taisi olla 2-3.

– Mutta en mä noihin itse hakeudu. Nuo ovat tuommoisia pelitilanteita.

Mutta ilmeisesti nyrkkitalkoita on ollut enemmän venäläisiä vastaan, jos vertaa vaikka suomalaisiin?

– Kyllä. Enemmän niiden venäläisten kanssa on tullut painittua, Savinainen myönsi.

Noh, tähän voisi heittää jonkun historiamuistelman, mutta jätetään ne nyt vähemmälle.

– En mä peräänny noista. Tekee hyvää joukkuehengen kannalta. Puolustetaan omia ja jos joku alkaa kukkoilemaan ja haastamaan, niin ei noissa oteta taka-askelia. Taistellaan rehdisti ja kovaa.

Savinainen otti kantaa myös itse tappeluihin jääkiekossa.

– Sellaiset show-painit eivät kuulu tähän. Mutta tuollaiset pelitilannekahakat ja niistä eskaloituvat pienet tappelut kuuluvat. Semmoisia tulee välillä.

Lauantaina Savinainen pääsee keskittymään nyrkkien heiluttamisen jälkeen itse jääkiekkoon.

– Kova joukkue on tulossa vastaan, Savinainen sanoi Ruotsista.

– Pitää olla ihan yhtä valmiina kuin Venäjää vastaan, että voitto irtoaa.

Suomen ja Ruotsin välinen ottelu käynnistyy lauantaina kello 17.30.