Kuuden ottelun voittoputkessa porskuttava Jokerit jatkaa kotiotteluitaan maanantaina, kun vieraaksi saapuu HK Vitjaz.

Vitjazissa ensimmäistä KHL-kauttaan pelaavat KalPassa viime kaudella loistaneet suomalaishyökkääjät Jaakko Rissanen ja Jesse Mankinen.

Kaksikon alku matkalla uuteen kotikaupunkiin alkoi jäätävällä tavalla.

– Se oli katastrofilähtö. Lähdimme iltajunalla sillä ajatuksella, että nukumme junassa ja olemme mukavasti aamulla Moskovassa. Heti, kun päästiin rajan yli, meillä sanottiin olevan jotenkin liikaa tavaraa. Molemmilla oli kaksi lätkäkassia, toisessa pelikamat ja toisessa muuta tavaraa, Rissanen kertoo Jokerien tiedotteessa.

Suomalaisilta kyseltiin jääkiekkovarusteista kuitteja ja rahaa maksua varten.

– Ruplia ei tietenkään ollut, eikä kortti käynyt. Heittivät meidät ulos junasta Viipurissa. Soitin agentille, joka yritti asiaa selvittää, mutta ei auttanut, Rissanen muistelee.

Hermot olivat luonnollisesti koetuksella uudessa maassa. Molemmille hyökkääjille kausi on ensimmäinen KHL:ssä.

– Jos on joskus v*tuttanut paljon, niin silloin v*tutti, kun saimme sen viimeisen infon, että nyt lennämme ulos junasta. Ei sitä voinut uskoa todeksi. Jäimme sitten hotelliin yöksi ja kävimme aamulla maksamassa pois, jonka jälkeen pääsimme jatkamaan matkaa.

Asiat muuttuivat kuitenkin parempaan suuntaan.

Henkilökunta oli lopulta todella ystävällistä. He auttoivat kantamaan todella painavia kassejamme ja muuta. Ei siinä sen kummempaa.

Koti-ikävä meinasi iskeä nopeasti Kuopiosta lähdön jälkeen.

– Kävi kyllä mielessä, että ei oikeasti voi näin käydä. Kun agentille soitin, niin sanoin, että tällaistako tämä nyt on? Sen jälkeen on melkein kolme kuukautta mennyt ilman mitään ongelmia, Rissanen kertoo.

Mankinen (1+4) ja Rissanen (2+4) ovat pelanneet Vitjazissa samassa ketjussa tasaisia minuutteja kahta mahataudin vuoksi missattua ottelua lukuun ottamatta. Kaksikko saa muun maussa paljon vastuuta ylivoimalla.

KHL:n suurin ero Liigaan verrattuna on Rissasen mukaan tuomarilinjassa.

– Astetta kovempi sarja tämä on ehdottomasti. Kärkijoukkueet ovat todella kovia. Isoin ero on tuomarilinjassa, joka on paljon parempi kuin Liigassa. KHL:ssä ei saa koukkia ja estää yhtään.

– Taitopelaajia, kuten vaikka Pavel Datsjukia, vastaan joutuu tekemään todella paljon hommia, jos meinaa saada kiekon pois. Koukuista ja kampeista tulee aina jäähy, siksi varmaan SKA:kin pärjää niin hyvin, kun taitavat pelaajat saavat tästä etua.