Wayne Gretzky ylistää: ”Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin ovat jo minun ja Mark Messierin veroinen kaksikko”

© Kuva: Getty Images

Ysiysi on puhunut.

Yleisesti kaikkien aikojen parhaana jääkiekkoilijana pidetty Wayne Gretzky listasi kaikkien aikojen parhaita NHL-parivaljakoita.

Luonnollisesti listaan tuli usea entisaikojen tandemi: Jacques Lemaire ja Guy Lafleur. Mike Bossy ja Bryan Trottier. Gretzky ja Mark Messier.

Ja sitten yksi tällä hetkellä mainetta niittävä kaksikko: Pittsburgh Penguinsin Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin.

– Mielestäni he ovat rikkoneet viimeisen rajan. Ei ole syytä, miksi heistä ei puhuttaisi samassa yhteydessä noiden takavuosien parivaljakoiden kanssa, Gretzky sanoi nhl.comin mukaan.

Eikä tuo nyt kovin kaukaa haettua olekaan. Crosby ja Malkin ovat voittaneet – nimenomaan yhdessä – kaksi Stanley Cupia (2009 ja 2016), ja saattavat voittaa kolmannen jo tulevana yönä Suomen aikaa.

Uransa tähän kauteen lopettava Penguinsin konkarisentteri Matt Cullen, 40, myötäilee ”Ysiysin” ajatusta.

– Pelkästään pelinsä tason ansiosta he kuuluvat tuohon kastiin. Mutta kun voittaa muutaman Stanley Cupin, se nostaa pelaajat vielä uuteen kategoriaan. Jos pystyy vieläpä johtamaan joukkueen kolmeen mestaruuteen, se on todella kova saavutus, Cullen sanoo.

No, se kolmas mestaruus on vielä sinettiä vailla. Mutta muutoinkin kaksikon saavutukset ovat vakuuttavat.

Tällä hetkellä Malkin johtaa pudotuspelien pistepörssiä 28 pisteellä. Crosby on toisena pisteen perässä.

Crosby on voittanut NHL:n arvokkaimman pelaajan Hart Trophyn kahdesti, Malkin kerran. Kumpikin on voittanut pistepörssin kahdesti. Crosby on voittanut maalipörssin kahdesti.

Kumpikin on valittu Penguinsin mestaruuskautena pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi, Malkin 2009 ja Crosby 2016. Ja niin edelleen.

Tämän kaiken he ovat saavuttaneet pelatessaan yhdessä.

– Onhan tämä melko ainutlaatuista. Olemme onnekkaita, että olemme saaneet pelata niin pitkään yhdessä. Välillämme on suuri kunnioitus. Voin tietysti puhua vain omasta puolestani, mutta uskon, että Jevgenikin tuntee itsensä onnekkaaksi, Crosby sanoi.

Penguinsin päävalmentajan Mike Sullivanin ylisanoista ei ole tulla loppua, kun hän kehuu kultakimpaleitaan.

– Kun saa työskennellä ihmisten kanssa joka päivä, pystyy saavuttamaan tietyn molemminpuolisen kunnioituksen. Ja ennen kaikkea oppii, millainen persoona kukin on.

– He (Crosby ja Malkin) ovat aivan loistavia ihmisiä. He välittävät seurasta. He ovat hyviä joukkuekavereita jokaiselle. He rakastavat haasteita ja haluavat voittaa. He kunnioittavat valmentajia syvästi. Ja heidän työmoraalinsa on poikkeuksellinen, Sullivan kehuu.

Lemaire ja Lafleur voittivat yhdessä viisi mestaruutta Montreal Canadiensissa 1973–79. Lemaire voitti mestaruuksia pelaajana yhteensä kahdeksan.

Bossy ja Trottier voittivat yhdessä neljä Stanley Cupia New York Islandersissa 1980–83. Trottier nosti kannua lisäksi Penguinsin paidassa 1991 ja 1992.

Gretzky ja Messier voittivat yhdessä neljä Stanley Cupia Edmonton Oilersissa 1984–88, Messier lisäksi 1990 sekä New York Rangersissa 1994.

Crosby ja Malkin eivät ole vielä sanoneet viimeistä sanaansa – eivät lähellekään. He voivat voittaa yhdessä vaikka viisi tai kuusi mestaruutta.

No, ei mennä asioiden edelle.

Mutta samaan lauseeseen viime vuosituhannen legendojen kanssa he jo mahtuvat.


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!