NHL:ssä nähtiin torstaina jopa varsin shokeeraava treidi, kun Montreal Canadiens hankki nuoren tähtihyökkääjän Jonathan Drouinin itselleen.

Kaupassa toiseen suuntaan lähti venäläislupaus Mihail Sergatshev.

Tampa Bay Times kokosi usean asiantuntijan näkemyksiä kyseisestä treidistä.

– Loppupeleissä Montreal sai sen, mitä halusi, vaikka hinta oli kova. Tampa Bay sai sen, mitä halusi hinnan oltua myös heille varsin kova. Mielestäni tuo oli hyvä treidi, TSN:n asiantuntija Craig Button näkee.

– Sergatshevillä on potentiaalia kasvaa todella spesiaaliksi, aivan käänteen tekeväksi pelaajaksi. Hän ei välttämättä murtaudu vielä ensi kaudella NHL:ään, ja Lightningin fanien täytyy pysyä kärsivällisinä. Monet NHL-scoutit rakastavat häntä. Ei tuollaisia puolustajia ole kuitenkaan ihan hirveästi liikkeellä, joilla on noin kova potentiaali. Mielestäni Steve Yzerman (Tampan GM) teki hyvää työtä, Buttonin tapaan TSN:llä toimiva Pierre LeBrun sanoi.

Drouinin nimi oli pyörinyt siirtohuhuissa jo aiemmin, mutta Lightning oli pysynyt kärsivällisenä. Nyt Lightning oli kuitenkin kovan paikan äärellä, sillä Drouinin lisäksi myös Tyler Johnson ja Ondrej Palat ovat vailla jatkosopimusta. Todennäköistä olikin se, ettei seura olisi pystynyt pitämään kaikkia kolmea pelaajaa riveissään.

– Mikä tässä eniten iskee on se, että Lightningilla tuntuu olevan aina jokin järkähtämätön suunnitelma taustalla. Joko se liittyy siihen, että organisaatio osoittaa kärsivällisyyttä, kuten Drouinin kohdalla nähtiin AHL-tapauksen kohdalla, tai siihen, että diilillä rakennetaan tulevaisuutta, Sportsnetsin toimittaja Chris Johnston kävi läpi Lightningin näkökulmasta.

– Aina tuntuu siltä, että jokaisen päätöksen takana on jokin iso suunnitelma, joka ei horju. On aivan sama, tuleeko painetta mistä suunnasta tahansa. Noita on aina vaikea tehdä, Johnston painotti.

Johnstonin tapaan Sportsnetsillä toimiva Elliotte Friedman huomautti venäläispuolustajan suuresta potentiaalista.

– Sergatshev oli kuitenkin pelaaja, jota Marc Bergevin (Montrealin GM) ei halunnut treidata viime kaudella. Se kertoo paljon siitä, millaisen pelaajan Lightning onnistui nappaamaan. Hän voi rauhassa kehittyä Victor Hedmanin ja Anton Strålmanin takana, jos hän jää NHL:ään jo ensi kaudella. Tuo ei kuulosta lainkaan pahalta.

– Lightningin fanien täytyy ymmärtää se, että tämä treidi voi näyttää hassulta muutaman vuoden ajan. Toki samalla Yzermanille vapautui jälleen palkkakattoon tilaa, ja on jännä nähdä, miten hän hyödyntää sen. Jos Sergatshev saa käännettyä treidin näyttämään hyvältä jo vuoden tai kahden sisällä, on se melkoisen miellyttävä yllätys Lightningille, Friedman muistutti.

Drouinin hyvin tuntevalla Bobby Smithillä oli asiaan varsin kova näkemys. Nimenomaan sen suhteen, millaisen pelaajan Canadiens sai treidissä.

– En tiedä Sergatsheviä tarpeeksi hyvin, mutta Montreal sai parhaan kanadanranskalaisen pelaajan sitten Patrick Roy’n ja dynaamisimman pelaajan sitten Guy Lafleurin. Ehkä jopa sitten ”The Rocketin” (Maurice Richard), Drouinin junioriajan joukkueen Halifaxin omistaja Smith täräytti suoraan.

– Jokaiseen treidiin liittyy riskejä. Meillä suuri tarve ja tavoite liittyi nuoreen kiekkoa liikuttavaan puolustajaan, ja nyt saimme sellaisen, Lightningin GM Steve Yzerman kuittasi aiheen.