Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF valitsi Saku Koivun ja Teemu Selänteen Hall Of Fameen

© Kuva: Getty Images

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on ilmoittanut, että se liittää Saku Koivun ja Teemu Selänteen liiton Hall Of Fameen. Suomalaislegendat liitetään kunniagalleriaan jääkiekon MM-kisojen viimeisenä päivänä, 21. päivä toukokuuta Kölnissä Saksassa.

IIHF perustelee valintojaan seuraavasti.

– Ehkä suomalaisen jääkiekkoilun suurin kilpailija, Saku Koivu oli taitava, suurisydäminen, omistautunut ja kunnioitti peliä. Peliurallaan, joka jatkui lähes kaksi vuosikymmentä, Koivu johti joukkueensa moneen suureen saavutukseen.

Suurimpana saavutuksena historiallinen MM-kulta.

– Koivu pelasi samassa ketjussa yhdessä Jere Lehtisen ja Ville Peltosen kanssa vuoden 1995 MM-kilpailuissa, kolmikko johdatti kisoissa Suomen historian ensimmäiseen MM-kultaan.

Teemu Selänteen kansainvälisestä urasta liitto nostaa esiin lukuisat esiintymiset olympiakisoissa.

– Gordie Howe tunnetaan Mr. Hockeyna (Herra Jääkiekko). Glenn Hallia kutsutaan Mr. Goalieksi (Herra Maalivahti). Siksi on oikeutettua kutsua Teemu Selännettä nimellä Mr. Olympics (Herra Olympialaiset), koska yksikään pelaaja ei ole pelannut yhtä monissa talviolympialaisissa, kuin kuusissa kisoissa pelannut kiistatta Suomen historian suurin jääkiekkoilija.

Siitä huolimatta, että Selänne ei koskaan voittanut MM-kultaa maajoukkueessa, on hänen uransa leijonapaidassa mittava.

– Vaikka hänet varattiin kesällä 1988, fanit saivat odottaa neljä vuotta hänen NHL-debyyttiään. Sillä välin mies pelasi kaikissa mahdollisissa kansainvälisissä turnauksissa, aina Alaskassa pelatuista vuoden 1989 nuorten MM-kisoista, 1991 MM-kilpailuista, 1991 Kanada Cupista 1992 vuoden Albertvillen talvilympialaisiin, jossa 21-vuotiaana jakoi kisojen maalikuninkuuden seitsemällä maalillaan.

Suomalaisikonien lisäksi IIHF kutsuu kunniagalleriaansa myös Saksaa edustaneen Uwe Kruppin, kanadalaislegenda Joe Sakicin ja U.S.A:n naisten maajoukkueessa ansioituneen Angela Ruggieron.