Nimekäs liigahyökkääjä pahasta aivotärähdyksestä – ”Piti pysähtyä ja meinasi tulla oksennukset matkalle”

© Kuva: Juha Tamminen

”Ottaisin vaikka polven paskaksi tai jonkun muun kuin tuon.”

Aivotärähdys ei ole koskaan mikään leikinpaikka. Jos sellaisen on omalla kohdalla kokenut, tietää, millaista epävarmuutta sellainen luo. Pahimmillaan olotilat heittelehtivät, tulee vastaan parempaa päivää, huonompaa päivää. Ja kaikki voi kulminoitua aivan muutaman hetken sisälle.

– Mulla tuli vastaan sitä, että yritin lähteä keskustan läpi kävelemään hallille, niin yhtäkkiä en pystynyt kävelemään koko matkaa. Piti pysähtyä ja meinasi tulla oksennukset matkalle. Ei siinä ole ihan kovin luottavainen olo.

– Tai sitten kun tulee hallille katsomaan peliä, niin ei pysty katsomaan kuin erän ja pitää lähteä kotiin takaisin nukkumaan.

– Ei se silloin ihan hirveän lupaavalta näyttänyt.

Näin puhuu Jesse Saarinen, joka joutui olemaan pahan aivotärähdyksen takia sivussa yhdeksän viikon ajan tänä syksynä.

4.10.2016. Mestarien liigan eli CHL:n pudotuspelien avauskierroksella selvästi isokokoisempi Sparta Prahan hyökkääjä Brian Ihnacak lähestyy Saarista. Ihnacak ei kohdista taklausta päähän, mutta kymmenen sentin kokoero näkyy.

Saarinen saa tärskyn ja tipahtaa jäähän.

– Olen katsonut siitä videon useamman kerran. Ei siinä ole mitään muuta kuin se, että katson hetken ajan kiekkoa, mikä on jaloissa, ja siinä hetkessä menee pää alas. Isompi kaveri tulee sitten kovalla vauhdilla ja sen olkapää osuu päähän. Ei hän nosta kättä tai mitään muuta.

– Suoraan leukaan ja siinä kohtaan meni vintti pimeäksi.

Saarinen ei ole kuitenkaan katkera.

– Ei siinä taklauksessa ollut mitään isoa väärää, Saarinen sanoo ja saa tulitukea viereen tulevalta Kärppien maalivahdilta Jussi Rynnäkseltä.

– Ei siinä ollut, Rynnäs huikkaa.

– Mä en muista siitä mitään. Voiksä kertoa?, Saarinen kyselee Rynnäkseltä.

– Se vedettiin aika pystyyn, Rynnäs virnuilee.

– Ihan hilloiksi, Saarinen jatkaa.

– Ihan hilloiksi, Rynnäs kuittaa.

Aika mustaa huumoria.

– Faktoja, Rynnäs letkauttaa kävellessään pukukoppiin.

Samalla Saarinen nyökyttelee päätään.

– Faktoja, faktoja. Siellä mä nukuin kulmassa.

Vakavasti

– Ei noita voi alkaa murehtia. Sen tietää mennessään kentälle, että tuollaisia voi käydä. Olisin taklannut ihan samalla tavalla. Sille sattui tulemaan paikka ja se on mennyttä, Saarinen kuittaa kypsästi tilanteen.

Musta huumori ei kuitenkaan tähän lopu.

– Siinä yhteydessä taittui jalka alle, niin nivelsiteet repesivät samalla. Noh, saipahan lepoa jalalle, kun tuli tuo toinen sitten.

Sitten Saarinen vakavoituu.

Yhdeksän viikon huilin aikana elämä ei ollut kovin ruusuista.

– Sitä on tottunut olemaan joukkueen mukana, niin kyllä esimerkiksi kuukauden jälkeen alkoi tulla vastaan aika pitkiä aikoja, kun ei oikein pystynyt tekemään mitään. Päätä särki niin paljon ja yöllä vihloi päähän. Alkoi jossain vaiheessa kysellä, että milloinhan tämä loppuu?

– Toki mulle on tullut aikaisemminkin tällejä päähän ja ne ovat aina vaikeita. Ne pitää ottaa vakavasti.

– Se on haastavaa siksi, kun ei oikein tiedä, että miten asiat etenevät. Pitää pikkuhiljaa lähteä nostamaan harjoittelua ja se kuntoutus ei ole helppoa.

– Siksi henkilökohtaisesti ottaisin vaikka polven paskaksi tai jonkun muun kuin tuon. Koska noissa tapauksissa sitä tietää, että se on se tietty aika huilia ja sen jälkeen voi alkaa ruveta tekemään asioita.

Nyt Saarinen on kunnossa. Miehen olemuksen voi tiivistää helposti kuvailuun:

Helpotus.

– Kyllä sieltä on toistaiseksi hiivitty mukaan. Mutta eivät nuo ole kivoja juttuja ollenkaan.

”Loistava”

Hurjimmat viestit ehtivät kertoa jopa sitä, että Saarinen olisi miettinyt pelaajauransa jatkoa. Vaikeat hetket tuottivat pohdintaa. Tähän Saarinen viittasi puheillaan siitä, miten vaikeina aikoina luotto paremmasta huomisesta ei ollut kovin korkealla.

Nyt hän on kuitenkin jälleen kehissä.

Saarinen on ehtinyt pelata kolme ottelua huilin jälkeen.

– Hän on ollut loistava. Laita sillä tavalla siihen, pukukoppia päin marssiva Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen keskeyttää.

Eikä Suikkanen väärässä ole. Saarinen on tuonut raikkaan tuulahduksen loukkaantumismurheiden keskellä tarpovaan Kärppien ryhmään.

Yhteispeli Mikko Lehtosen kanssa on ollut erittäin lupaavaa ja tulosta on ehtinyt tulla.

– Halusin yrittää valmistautua mahdollisimman hyvin paluuseen. Kun joku on ollut pitkään loukkaantuneena, niin silloin on se mahdollisuus, että voi auttaa paluun yhteydessä joukkuetta ja pystyy tuomaan tuoreutta. Toistaiseksi olen onnistunut siinä omasta mielestä ihan hyvin.

– Tai ainakin niin voi sanoa, jos valmentajakin on tyytyväinen.

Kun aivotärähdyksen pahimmat oireet alkoivat hellittää, Saarinen rakenteli paluuta rauhallisella aikataululla.

– Muutaman viikon ajan harjoittelin välillä A-junioreiden kanssa ja kävin luistelemassa yksin. Sen jälkeen olen pystynyt täyttämään oman ruutuni. Ja joukkueena ollaan otettu kaksi voittoa kolmesta ja itse peli on ollut nousujohteista.

Liigauransa aikana Saarinen on ehtinyt tulla tutuksi kovana pisteiden tekijänä. 31-vuotias hyökkääjä ehti myös piipahtaa KHL:ssä, kun hän edusti viime kaudella Medvescak Zagrebia.

Jos on ollut Saarisella vaikeaa katsoa pelejä aivotärähdyksen jälkioireiden takia, ovat tuskaa tuottaneet myös joukkueen otteet. Kärpät on tarponut syksyn aikana pahasti ja se on edelleen pudotuspelipaikkojen ulkopuolella.

Saarisen paluun yhteydessä Kärppien pelistä on alkanut paistaa esille positiivista valoa.

– Peli on parantunut kokonaisvaltaisesti ja olemme pystyneet myllyttämään neljällä ketjulla. Jokainen viisikko on pystynyt myös tekemään tulosta. Se on tärkeää.

Ennen kaikkea Kärpät on alkanut kääntää yhden maalin otteluita itselleen, mikä on hyvin tärkeää pitkässä juoksussa.

– Aikaisemmin on sössitty monta tuollaista iltaa. Ollaan hävitty tai peli on mennyt lopulta jatkoajalle. Kolme pistettä kun saa, niin se merkkaa paljon tässä sarjassa.

Nyt Kärpät on ottanut kaksi voittoa putkeen. Se ei ole paljoa, mutta se on syksyyn nähden jo yllättävän kova saavutus sille.

– Niitä voittoja pitää ottaa useampi putkeen eikä vain sieltä täältä. Esimerkiksi kotoa on pitänyt saada enemmän pisteitä ja nyt esimerkiksi SaiPa-voitto oli siltä kannalta tärkeä, Saarinen viittaa oululaisjoukkueen perjantain 3-1-voittoon.

Saarinen ja Kärpät jatkavat taistojaan tänään lauantaina, kun vastassa on JYP. Ottelu Jyväskylässä alkaa kello 17.00.