Leijonien kohutiputus velloi puheenaiheena – yksi ketju varmistui

© Kuva: Ilari Isotalo

HELSINKI. Leijonat harjoittelivat maanantaina hieman vajaamiehisinä Hartwall Arenalla, kun muutamat Pohjois-Amerikan vahvistukset olivat vielä sivussa.

Sen jälkeen joukkue oli mediatilaisuudessa, jossa sunnuntain joukkueen nimeäminen ja varsinkin siihen liittynyt kohutiputus oli puheenaiheena.

Kohu nimittäin syntyi siitä, että Vancouver Canucksia edustavalle Markus Granlundille oli luvattu varma pelipaikka päävalmentaja Kari Jalosen sanoin silloin, kun Granlund oli liittymässä Leijonien vahvuuteen.

Sunnuntaina julkaistulla listalla hänen nimeään ei kuitenkaan näkynyt.

Tätä saivat selitellä niin päävalmentaja Jalonen kuin GM Jere Lehtinen.

– Meidän suunnitelmat ja strategiat muuttuivat tuossa aika pahasti, kun miettii, että mitä tapahtui pelaajarintamalla. Siihen jouduttiin sitten reagoimaan aika nopeasti, Lehtinen sanoi, mitä Jalonen avasi perään.

– Sen jälkeen kun saatiin nelikko (Mikko Koivu, Mikael Granlund, Jussi Jokinen ja Aleksander Barkov), meidän piti alkaa miettiä roolien kautta loppujoukkuetta. Se muutti Markuksen tilannetta ja ymmärrän, että hän on varmasti pettynyt. Päätös ei ollut hänelle mitenkään positiivinen. Meidän piti kuitenkin mennä joukkue edellä, eikä ajatella yksilön kautta.

– Niihin rooleihin, mitä oli tarjolla ja mitä paikkoja oli auki sen jälkeen, kun tuo nelikko tuli, niin siellä ei ollut hänelle paikkaa, Jalonen tiivisti.

Jalonen seisoi kuitenkin hyvin vankasti päätöksen takana.

– Meidän piti mennä joukkue edellä. Olisin tehnyt siinä virheen, jos en olisi mennyt.

– Tämä oli kova paikka ja kova päätös. Mutta ei voitu ajatella yksilöä, vaan piti ajatella joukkuetta.

Lehtisen mukaan Granlundin tapaus ei ollut ainut kova päätös aivan loppumetreillä.

– Toki viime vuonna jouduttiin jättämään myös kovia pelaajia ulkopuolelle, mutta kyllä tämä oli vielä kovempi paikka. Tuossa oli kova pelaajameri ja jouduttiin tiputtamaan kovia pelaajia jo kolmannen viikon jälkeen. Sunnuntaina vielä sitten aika monta. Vaikea tilanne, mutta hyvä tilanne siinä mielessä, että niitä pelaajia oli.

Kova hyökkäyspotentiaali

Moskovassa ja Pietarissa pelattavien MM-kisojen yllä meinasi velloa tummat pilvet sen kannalta, että turnaus meinasi saada pahan välikisojen leiman. Noh, sitä se varmasti on useammalle maalle, mutta ei Suomelle.

Tuli Koivua, Granlundia, Barkovia, Jokista, Leo Komarovia ja kumppania.

Välikisat nimenomaan siksi, että syksyllä kiekkokalenterissa ohjelmassa on World Cup. Silti. Leijonilla imu oli melkoisen kova.

– Tuo kertoo siitä, että millaisia pelaajia he ovat. Miten paljon joukkue merkitsee heille ja miten kovalla halulla he haluavat tulla tänne. Ja on vielä se halu voittaa, mistä tässä on kuitenkin kyse. He näkevät tämän mahdollisuutena ja ei sitä tiedä, että milloin ne mahdollisuudet loppuvat. Voi olla, että monella pudotuspelit jatkuvat niin pitkään koko loppu-uran ajan, että eivät enää pääse tänne, Lehtinen mietti ja summasi:

– Täytyy nostaa hattua.

Muutamia poisjääntejä mahtui mukaan, mutta niistäkin Lehtinen jakoi taustatietoa.

– Siellä oli loukkaantumisia ja sopimusneuvotteluita, ihan selkeitä tilanteita. Mutta hekin olisivat halunneet olla mukana. Hieno tilanne meille.

Leijonilla on kisoissa jopa poikkeuksellisen paljon tulivoimaa.

Vai miten itse näet tilanteen, päävalmentaja Jalonen?

– Niin kuin sanoit, niin meillä on kyllä hyökkäyspotentiaalia. Ei ole vain sellainen nuolen kärki, vaan me saadaan kaksi todella kovaa hyökkäyspotentiaalista ketjua kokoon. Näkisin samalla kyllä, että (Jarno) Koskirannan ketju, mikä tuolla Moskovassa oli yhdessä, niin varmaan heidät pidetään myös kasassa ja saadaan myös sieltä vahvaa hyökkäyspelaamista.

Eli näin Jalonen paljasti jo yhden varman ketjun kisojen alkuun. Koskiranta kun saa täten vierelleen Kärppähyökkääjät Mika Pyörälän ja Sebastian Ahon.

Muiden ketjujen osalta Jalonen haluaa istua alas. Ehkä hieman poikkeavasti tähtipelaajien kanssa.

– Haluan, että he ovat mukana tekemässä päätöksiä. Mikon kanssa juteltiin heti asiasta, kun valinta tuli. Hän ei välttämättä kauheasti tunne pelaajia, kun taas ”Mikke” tietää suurimman osan. Jussi ja ”Sasha” tietävät myös. Haluan, että tämä ei ole yksistään meidän päätös, vaan haluan, että pelaajat ovat mukana tekemässä niitä.

– Se kuitenkin nopeuttaa prosessia. Ensimmäinen MM-kisapeli tulee jo perjantaina vastaan, Jalonen mietti.

Jalosen mukaan pelillisesti edellisen viikon Venäjä-ottelut antoivat kovasti positiivisen viestin siitä, missä itse peli menee tällä hetkellä.

– Vaikka meillä on vahva hyökkäyspotentiaali olemassa, niin samaan aikaan pitää myös reagoida siihen puolustuspeliin viisikkona. Niin kuin me ollaan tehty. Ja ollaan myös puhuttu siitä paljon. Ollaan rohkeasti ja vahvasti hyökätty, mutta taas samalla kun on menetetty kiekko, niin se reagointi perään on ollut vahvaa.

– Meillä on koko ajan ollut se teema, että halutaan tehdä asioita paremmin. Ollaan kyselty, että mitä ja sitten on asioita korjailtu ja muutettu. Nuo Moskovan pelit osoittivat, että ollaan oikealla tiellä. Nyt pitää vain sitten saada nämä tuoreet lisäykset pelaamaan samalla sivulla, mikä on meidän valmentajien tehtävä. Sitä kautta saada sitten paketti valmiiksi. Mutta se on selvää, että kun pojat tulevat tästä mukaan ja (Esa) Lindell keskiviikkona, niin meidän pitää mennä peli kerrallaan ja olla joka päivä parempia, Jalonen puhui tulevasta.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen

Kertoimet (Expekt)

Suomi – USA, tiistaina 3.5. klo 18.30
1,60 – 4,75 – 3,75


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.