Jonathan Toews syntyi 29. huhtikuuta 1988 Winnipegissä Kanadassa. Hän on pelipaikaltaan keskushyökkääjä. Jonathan on pelannut koko uransa Chicago Blackhawksissa ja toimii myös joukkueen kapteenina. Toews on 188 cm pitkä ja painaa 91 kg.

Toews kasvoi kanadalaisperheessä Winnipegin lähellä. Hänen isänsä Brian Toews ja äitinsä Andree Gilbert pitivät kovasti jääkiekosta. Tämän takia Brian-isä jäädytti pojilleen takapihalle kentän, jossa lapset voisivat pelata jääkiekkoa. Nuorena Toewsin esikuvana oli jääkiekkolegenda Guy Lafleur. Jonathan oli kuullut Lafleurin heräävän kolmelta ja lähtevän ulos pelaamaan jääkiekkoa, joten 11-vuotias Toews päätti ottaa Lafleurista mallia.

Toews tiesi jo toiselta luokalta lähtien haluavansa jääkiekkoilijaksi. Hän kirjoitti äidinkielen tunnilla aineen, jossa Jonathan kertoi haaveilevansa ammattilaisurasta. Toews kehotti muistamaan hänen nimensä perustellen sillä, että hän pelaa jokin päivä NHL:ssä.

Toews pelasi hyvin tulokasvuotenaan 2005-2006 North Dakotan yliopistojoukkueessa vakuuttaen NHL-joukkue Chicago Blackhawksin. Chicago varasi Toewsin ykköskierroksella kolmannella vuorolla kevään 2006 NHL-draftissa. Kausi 2006-2007 oli Jonathanin viimeinen yliopistojoukkueessa. Vuonna 2007 maaliskuun 16. päivänä Toewsilla riitti aihetta hymyyn, sillä sinä päivänä hän teki kolmivuotisen tulokassopimuksen Chicagon kanssa. Vuonna 2008 hän oli ehdolla myös Calder Memorial Trophyn voittajaksi, mikä jaetaan vuosittain parhaalle tulokkaalle. Voiton vei kuitenkin Toewsin seurakaveri Patrick Kane.

Jonathan valittiin NHL:n historian neljänneksi nuorimmaksi kapteeniksi 18. heinäkuuta vuonna 2008. Jonathanin edellä tilastoissa ovat ainoastaan Sydney Crosby , Vincent Lecavalier ja Gabriel Landeskog.

Jonathan Toews on voittanut paljon pokaaleja ja palkintoja. Nuorten maailmanmestaruuden Toews on voittanut kaksi kertaa vuonna 2006 Kanadassa ja 2007 Ruotsissa. Kanadan aikuisten maajoukkueessa hän on voittanut MM-kultaa Venäjällä vuonna 2007 ja hopeaa Kanadassa 2008. Toews on voittanut kolme Stanley Cupia vuosina 2010, 2012 ja 2015 Chicagossa ja olympiakullat vuosina 2010 Vancouverissa ja 2014 Sotsissa. Jonathan kuuluu kolmen kullan klubiin. Hän on voittanut myös Conn Smythe Trophyn eli pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnon sekä Frank J. Selke Trophyn.

Hyvien johtajaominaisuuksiensa ansiosta Toews on noussut NHL:n huipulle. Erityisesti Chicagon joukkueen fanit arvostavat kovasti kapteeniaan. Jonathan Toews on todistanut kaikille NHL:ää seuraaville olevansa liigan ehdotonta eliittiä.

Markus Leskinen
Kirjoittaja on helsinkiläinen yläkoululainen. Hän toimi TET-harjoittelijana SuomiKiekko-sivuston toimituksessa syksyllä.