Kommentti: NHL:n isossa uhkapelissä radikaalit vaihtoehdot – ”Siitä pitää nostaa hattua”

© Kuva: Getty Images

NHL:ssä hallitsevan mestarin Chicago Blackhawksin liikkeitä siirtorajan yhteydessä on raportoitu viime päivien aikana tiuhaan tahtiin.

Blackhawks ei ole jäänyt lepäämään laakereille, vaan se on pistänyt haisemaan.

Ensin mukaan tarttui yksi siirtomarkkinoiden isoimmista kaloista, Andrew Ladd, joka palaa seuraan useamman vuoden tauon jälkeen.

Perään Blackhawksin GM Stan Bowman pääsi eroon puolustajasta Rob Scuderista, joka matkasi Los Angeles Kingsiin vaihdossa saksalaispuolustajaan Christian Ehrhoffiin.

Eivätkä liikkeet tähän loppuneet. Perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaan Blackhawks täräytti itselleen vielä kaksi uutta hyökkääjää, kun Montreal Canadiensista mukaan tarttuivat Dale Weise ja Tomas Fleischmann.

Hinta näistä hankinnoista on ollut kuitenkin todella kova.

[tweet]https://twitter.com/MarkLazerus/status/703414453040082944[/tweet]

Blackhawks on siis menettänyt kaksi erittäin hyvää varausvuoroa (1. kierroksen ja 2. kierroksen vuorot) ja kaksi lupaavaa hyökkääjää: Marko Danon ja Phillip Danaultin.

Ja pahimmillaan käytännössä ilman sen suurempaa hyötyä. Se skenaario on totta kai aina olemassa, että Blackhawks tipahtaa ensimmäisellä kierroksella NHL:n pudotuspeleissä ja kaikki kolme, Ladd, Weise ja Fleischmann valuvat vapaille markkinoille ja päätyvät muualle ilman sen suurempaa korvausta.

Se on se radikaali vaihtoehto. Negatiivinen sellainen.

Toki toinen vaihtoehto on se, että Blackhawks voittaa jälleen Stanley Cupin ja saa esimerkiksi pidettyä jopa parikin pelaajaa kyseisistä kaupoista itsellään. Se olisi kova temppu.

Melkoista uhkapeliä käy joka tapauksessa Blackhawksin GM Bowman, joka toki ei ole ollut kovin helpossa asemassa viimeisen vuoden aikana.

Edellisen kauden joukkueen tiedettiin hajoavan pahasti, sillä Blackhawks oli tehnyt isot jatkosopimukset tähtiensä Jonathan Toewsin ja Patrick Kanen kanssa. Heillä sopimusten cap hitit olivat kuitenkin sen verran massiiviset, että palkkakatto puski pahasti vastaan.

Kesällä Blackhawksin jättivät muun muassa Brandon Saad, Patrick Sharp ja Johnny Oduya. Kaikki hyvin tuntuvia menetyksiä. Päälle vielä vapaiksi agenteiksi valuneet Antoine Vermette ja Brad Richards.

Bowman onkin tehnyt melkoista työtä sen eteen, että nämä menetykset on pystytty paikkaamaan.

Mainio onnistuminen tuli vastaan Artemi Panarinin kanssa, joka on ollut hinta-laadultaan NHL:n paras pelaaja tällä kaudella. Halpa, mutta loistava. Myös Artem Anisimov on pystynyt kantamaan vahvasti Blackhawksin kakkossentterin tonttia.

Suomalaishyökkääjälle Teuvo Teräväiselle kaiken keskellä avautui iso mahdollisuus lunastaa kärkiketjuista rooli. Olla jopa iso, johtava pelaaja. Sitä tonttia Teräväinen ei ole pystynyt ainakaan vielä lunastamaan ja siksi Blackhawks tarvitsi kärkiketjuihinsa profiilihyökkääjän.

Siihen rooliin Ladd on mainio veto, vaikka hän tulikin kalliiksi.

Loput hankinnat ovat enemmänkin leveyspuolelle.

Kauppojen jälkeen Blackhawksilla on kasassa mainio joukkue, ehdottomasti. Se on jälleen todella iso ennakkosuosikki voittamaan Stanley Cupin ja ei olisi edes iso yllätys, jos niin kävisi.

Tulevaisuuden kohdalle jäi näistä liikkeistä kysymysmerkkejä.

Mutta ehkäpä taikatemppuja Bowmanilta nähdään vielä ja paljon. Ehkä.

Siitä pitää nostaa hattua Bowmanille, että huutoon hän on vastannut kovilla tempauksilla. Nyt ainakaan jossittelua ei jää sen suhteen, etteikö joukkuetta olisi tehty paremmaksi kevään ja alkukesän pelejä varten.

Ja siitä myös, että käytännössä Blackhawks luopui vain yhdestä rosterinsa vakiopelaajasta ja siinäkin ollaan ihan rajoilla, että miten tilanne on (Danault). Ja nyt Blackhawks sai käyttöönsä neljä uutta palasta.

Jossittelua nyt sitten taas muuten voi jäädä. Ja paljon.

Ainakin linja on selkeä. Tekoja, ei pelkoa.

Jännä nähdä mikä on kaiken lopputulema.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.