Jokereilla todella vähän osumia päästänyt kärkiseura vastassa – ”Oli todella vaikea pelata”

© Kuva: www.hclokomotiv.ru

Jokereilla sunnuntaina tiedossa on mielenkiintoinen haaste, kun iltapäiväottelussa vastassa on Lokomotiv.

Kamppailu on samalla läntisen konferenssin kärkitaisto, sillä Lokomotiv on lännessä ja koko KHL:ssä tällä hetkellä ykkönen. Jokerit taas on lännessä toisena. Molemmat myös johtavat omia divisiooniaan.

Mielenkiintoiseksi kamppailu myös nousee jo ihan kotijoukkueen toimesta, joka on ollut suoranainen sensaatio alkukaudella. Lokomotivilla on jalkeilla vahva joukkue, mutta varsinkin sen puolustus- ja maalivahtipeli ovat loistaneet.

Jokereilla taas alla on hienolla tavalla tullut paluu voittokantaan Ufalle kärsityn rökäletappion jälkeen, kun keskiviikkona Helsingissä Metallurg Magnitogorsk jäi narriryhmän jalkoihin.

Tasaisuutta?

Jokereilla otteet viime aikoina ovat ehtineet olla hieman vuoristoratamaisia. Hyvä peli, huonompi, hyvä, huonompi. Kulkue on ollut hyvin samantyyppinen jo tovin ajan.

Edelliseltä vierasreissulta löytyy hyvää todistetta myös tuosta. Traktor-kamppailun suorittaminen oli lopulta hyvin heikkoa, kun taas seuraavassa pelissä Neftehimikiä vastaan narriryhmä pystyi selvästi nostamaan pelillistä tasoaan. Kotona taas Ufa-peli oli kokonaisvaltaisesti kahden erän osalta surkea, kun taas Magnitogorskia vastaan suoritus kesti pidempään kuin yhden erän ajan.

Neljän ottelun vieraskiertueella onkin hyvä tarkkailla sitä, löytääkö Jokerit pidemmän pätkän mittaista tasaisuutta otteisiinsa?

Hyvä testi sunnuntaina on edessä myös Jokereiden hyökkäykselle, jota samaa epätasaisuutta on ollut havaittavissa kuten koko joukkueen pelissä. Esimerkiksi kirkkaimmat tähdet Brandon Kozun ja Peter Regin ovat ehtineet välillä vaipua aivan pimentoon, mutta taas välillä esille on tullut pilkahduksia paremmasta.

– Isoin haaste heitä vastaan on päästä maalintekopaikoille. Lokomotiv puolustaa todella kärsivällisesti ja kurinalaisesti koko viisikolla. Vaatii määrätietoisuutta etenkin kiekottomilta pelaajilta päästä maalin eteen, jokerivalmentaja Hannu Virta sanoo ennakoiden Jokereiden verkkosivulla hyökkäyspeliin liittyen.

Lähtökohdat

Miksi sitten Lokomotivia on hehkutettu niin paljon ja miksi se sitten roikkuu tällä hetkellä lännessä kärjessä? Iso syy löytyy siitä, miten tiiviisti päävalmentaja Aleksei Kudashov on saanut joukkonsa pelaamaan.

– Muistamme, kuinka Atlant pelasi viime kaudella Kudashovin alaisuudessa ja Lokomotivissa on samoja piirteitä. Atlantia vastaan oli todella vaikea pelata. Lokomotiv iskee vielä terävämmin vastaan ja pelaa suoraviivaisesti kohti maalia. Loistava peli on edessä, ja vastakkain on kaksi hyvää joukkuetta, Jokereiden valmennuksesta Virta sanoo.

Osoituksia puolustuspelin pitävyydestä ja hyvästä maalivahtipelistä tosissaan löytyy. 10 ottelussa tähän mennessä torjunut Aleksei Murygin johtaa KHL:n maalivahtitilastoja hurjilla lukemilla. Päästettyjen maalien keskiarvo on Muryginillä vain 0.50 ja torjuntaprosentti huikea 97,7. Mukaan on mahtunut peräti seitsemän nollapeliä.

Huonosti ei ole myöskään torjunut Lokomotivin toinen maalivahti Vitali Kolesnik, joka on torjunut 12 ottelussa tähän mennessä. Niissä torjuntaprosentti on ollut 93,9 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1.49.

22 ottelussa Lokomotivin verkkoon on tehty vain 25 maalia, mikä on aivan ylivoimaisesti paras lukema KHL:ssä.

Lokomotivin riveistä löytyy monta suomalaisseuraajille tuttua nimeä. Hyökkäyksessä viilettävät muun muassa Petri Kontiola ja Jonas Enlund, joista jälkimmäisellä kausi on lähtenyt asteen verran heikommin liikenteeseen. Nihkeästi lähti myös Kontiolan sesonki liikkeelle, mutta viime aikoina tahti on ollut vahva.

Takalinjoilla Lokomotivilla on Ruotsin maajoukkueesta hyvin tuttu Staffan Kronwall sekä hurjasta lämäristään tuttu Patrik Hersley.

Hyökkäyksestä esille nousevat myös muun muassa kokenut tshekkiläishyökkääjä Jiri Novotny sekä Venäjän maajoukkueesta tuttu Andrei Loktionov.

Kertoimet (NordicBet)

Lokomotiv-Jokerit, sunnuntai 18.10.2015. klo 17.00.
2.28 – 3.85 – 2.85

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen